Crna Gora lider po korišćenju Viza kartica

Viza je u regionu imala rast od preko 35 odsto u posljednje tri godine
163 pregleda 9 komentar(a)
viza kartica, Foto: Shutterstock
viza kartica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2016. 13:54h

Potrošači u regionu jugoistočne Evrope sve više koriste platne kartice, a Crna Gora je lider po upotrebi Viza kartica na mjestima prodaje, saopštio je generalni direktor kompanije Viza za jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

On je objasnio da „PV / TV (purchase volume/total volume) ratio” u prosjeku iznosi 25 odsto (od ukupne potrošnje putem Viza kartica 25 odsto se obavi na mjestima prodaje - POS terminalima).

„U Crnoj Gori je taj pokazatelj 37 odsto i Crna Gora je lider na našem tržištu ne samo u jugoistočnoj Evropi, već je ovo dobar prosjek i za mnogo razvijenija tržišta“, rekao je Đorđević na konferenciji u Budvi gdje su predstavljeni rezultati nove studije Moody's Analytics 2016.

Studija obuhvata analizu uticaja elektronskih plaćanja na ekonomski rast 70 zemalja u periodu od 2011. do 2015. godine. Studija koju je naručila kompanija Viza pokazuje da je upotreba elektronskih načina plaćanja među kojima su kreditne, debitne i pripejd kartice uvećala BDP analiziranih ekonomija za 296 milijardi dolara, dok je potrošnja roba i usluga u domaćinstvima rasla za, u prosjeku, 0,18 procenata godišnje.

Đorđević je podsjetio da je Viza 33 godine na tržištu jugoistočne Evrope i tu bilježi odlične rezultate. Viza je u regionu imala rast od preko 35 odsto u posljednje tri godine.

U studiji, koju je predstavila menadžer za region CISSEE Mendi Lamb se naglašava da rast elektronskih načina plaćanja ne može potupuno samostalno i nezavisno uticati na prosperitet jedne zemlje, jer je za to neophodno još faktora, kao što je podrška razvoju finansijskog sistema i stabilna ekonomska situacija.

U izvještaju se navodi da je za dalje povećanje upotrebe elektronskih načina plaćanja na mikro nivou nepohodno da zemlje uvedu procedure koje će olakšati i ubrzati regulativne poslove, omogućiti naprednu finansijsku infrastrukturu i stimulisati veću potrošnju.

Bonus video: