Pavlović: Biser crnogorskog primorja dobio zabetoniranu budućnost

"Oligarhija još jednom pokazala potpuno odsustvo bilo kakve vizije razvoja našeg primorja"
72 pregleda 6 komentar(a)
Iva Pavlović, Foto: Pokret za promjene
Iva Pavlović, Foto: Pokret za promjene
Ažurirano: 13.05.2016. 10:31h

Jedan od rijetkih netaknutih bisera crnogorskog primorja je dobio zabetoniranu budućnost, saopštila je članica GO Pokreta za promjene, Iva Pavlović, komentarišući tender za valorizaciju lokacije Buljarice.

Pavlovćeva je naglasila da je cijena od 22 eura po metru kvadratnom, i "više nego smiješna".

"Možda su predstavnici savjeta neupućeni, ali skuplje se prodaju pašnjaci i neurbanizovane njive u centralnom dijelu Crne Gore, nego zemlja na pjenu od mora. Time je ova oligarhija još jednom pokazala da potpuno odsustvo bilo kakve vizije razvoja našeg primorja. Vlada svoj udio od 4,9 miliona kvadrata prodaje po cijeni od 107,8 miliona eura. Sa druge strane, posao oko ucrtavanja stambenih jedinica povjerena je firmi prvog brata Acu Đukanoviću. Kažu da će biti i hotela, ali naše iskustvo nam govori da će najmanje hotela biti izgrađen", kazala je Pavlovićeva.

Ona je poomentarisala da ovakav odnos prema posljednjim preostalim resursima ne treba nikoga da čudi.

"Čudi samo bezobrazluk kojim je omogućeno davanje u zakup akvatorija na period od 90 godina, što je najbliže pravu svojine. Cijena zakupa iznosi oko 2 eura po metru kvadratnom – što je jeftinije od zakupa pijačne tezge. Umjesto rasprodaje, država je mogla da napravi bolji strateški projekat od koje bi imali koristi svi građani Crne Gore, prije svega izradom potrebne planske dokumentacije koja se godinama odlaže – a sada je jasno i zbog čega", kazala je Pavlovićeva.

"Zato je potrebno bez odlaganja da građani jasno kažu dosta je, i spriječe planiranu otimačinu, ne samo od vlasnika i stanovnika već da spriječe otimanje budućnosti generacijama koje dolaze. Crna Gora polako ali sigurno na jedan perfidan način gubi svoju teritoriju. Bez prava da gazdujemo dijelovima teritorije Crne Gore koji nisu zanemarljivi – mi gubimo pravo na suverenost. Postajemo neokolonijalni patrljak u vlasništvu investitora čiji kapital ko zna kako je stečen. A korist će kratkoročno osjetiti samo rupe u budžetu kojima čini se nema kraja", dodala je članica GO PzP-a .

Bonus video: