Odustati od sprovođenja Zakona o izmirenju obaveza

Zakonom, usvojenim u julu prošle godine, predviđeno je da se za otpremnine 420 penzionera KAP-a isplati 5,45 miliona eura
1 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2016. 12:11h

Vlada je preporučila Skupštini da odustane od Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju, jer se dovodi u neravnopravan položaj veliki broj zaposlenih koji su ta prava ostvarivali ranije.

Vlada je predložila da se, ako se ipak istraje na rješenju koje izvršna vlast ocjenjuje neprincipijelnim i problematičnim sa stanovišta fiskalne održivosti, propiše da se to pravo odnosi i na penzionere Rudnika boksita, Montevar Metalca, Fabrike elektroda Piva (FEP), Prerade i Kovačnice.

Zakonom, usvojenim u julu prošle godine, predviđeno je da se za otpremnine 420 penzionera KAP-a isplati 5,45 miliona eura.

Iz Vlade su, u zaključima koji su u srijedu dostavljeni Skupštini u vezi sa informacijom o sprovođenju Zakona o izmirenju prema bivšim radnicima KAP-a, saopštili da primjena tog zakonskog rješenja nije sprovodiva. Njime je predviđeno da se visina pripadajuće otpremnine definiše shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a.

"Imajući u vidu činjenicu da jedini socijalni program za radnike KAP-a precizira - rješavanje problema viška zaposlenih u toj kompaniji, Preradi i Kovačnici ne odnosi se na radnike koji su po bilo kom osnovu stekli uslov za penziju i koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika tih preduzeća, isključena je mogućnost korišćenja prava po osnovu socijalnog programa za radnike koji su ostvarili pravo na penziju“, navodi se u zaključcima koje je Skupštini u srijedu dostavio generalni sekretar Vlade, Žarko Šturanović.

Zakon, kako se dodaje, ima i diskriminatorski karakter, jer stavlja u neravnopravan položaj radnike ostalih crnogorskih preduzeća koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na penziju po istom osnovu, pa bi njegovo sprovođenje izazvalo opravdani revolt bivših radnika tih preduzeća.

Iz Vlade su podsjetili da je donošenjem tog zakona bez analize fiskalnog uticaja, ozbiljno dovedena u pitanje održivost javnih finansija.

"S obzirom na to da Skupština mora još jednom da razmotri ovaj zakon zbog njegove nesprovodivosti, Vlada preporučuje da Skupština odustane od predloga rješenja kojim se u neravnopravan položaj dovodi veliki broj radnika ili da, ako ipak istraje u rješenju propiše da se ovo pravo odnosi na radnike koji su u istom statusu u okviru budžetom za to rezervisanih sredstava“, navodi se u predlogu Vlade.

Penzioneri KAP-a protestuju od kraja marta, tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, koji je usvojila Skupština kao lex specialis.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić je sredinom marta, kada se u Skupštini razmatralo sprovođenje Zakona, kazao da akt nije primjenljiv i pozvao se na nejasnoće u socijalnom programu.

Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, dok su posljednje dvije sedmice blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Bonus video: