Zabrinjava rast javnog duga

Državni dug je prema posljednjim podacima prošle godine iznosio 2,2 milijarde eura i prešao je granicu od 60 odsto BDP-a. Države koje imaju dug preko 60 odsto smatraju se visoko zaduženim
1 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 11.05.2016. 15:55h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u novim prognozama nije mijenjala procjenu rasta za Crnu Goru od četiri odsto u ovoj godini, ukazujući na veliki rizik na fiskalnoj strani i zabrinjavajući rast javnog duga.

U novim Izgledima za ekonomije u zemljama u kojima EBRD investira (Regional Economic Prospects) navedeno je da rast javnog duga u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina može zahtijevati mjere štednje, posebno ako oslabe stope ekonomskog rasta.

Državni dug je prema posljednjim podacima prošle godine iznosio 2,2 milijarde eura i prešao je granicu od 60 odsto BDP-a. Države koje imaju dug preko 60 odsto smatraju se visoko zaduženim.

“Očekujemo da rast u 2016. i dalje bude četiri odsto zbog toga što izgradnja autoputa dobija na zamahu, još jedne dobro bukirane turističke sezone, kao i zbog povećanja privatne potrošnje usljed nedavnog povećanja plata u javnom sektoru, penzija i socijalnih davanja”, navodi se u izvještaju.

Iz EBRD su dodali da će u narednoj godini ekonomija da se “vrati” na tri odsto rasta, zbog stezanja “post-izborne državne potrošnje”.

U izvještaju se navodi da je crnogorska ekonomija prošle godine porasla 3,1 odsto, dok je 2014. rast bio 1,8 odsto.

Iz EBRD su objasnili da je rast u prošloj godini rezultat snažnog priliva stranih direktnih investicija (SDI) i napretka na gradnji velikog projekta autoputa koji finansiraju Kinezi.

Sektor turizma je, kako su naveli, ostvario dobre rezultate u prošloj godini, kompenzujući pad u broju ruskih turista povećanjem broja posjetilaca iz drugih zemalja, posebno regiona zapadnog Balkana.

Monstat je krajem marta saopštio preliminarne podatke prema kojima je crnogorska ekonomija u 2015. imala rast od 3,2 odsto, dok je prognoza Vlade bila 4,3 odsto. Vlada očekuje da će ove godine rast biti 4,1 odsto, u 2017. četiri, a u 2018. godini tri odsto.

Bonus video: