Kankaraševa u bazi ICIJ-a

Dok je obavljala odgovornu državnu funkciju Kankaraševa je privatno godinama bila vlasnica ofšor kompanije Monolit International LTD sa Britanskih Djevičanskih Ostrva (BVI)
65 pregleda 1 komentar(a)
Ljiljana Kankaraš ICIJ, Foto: ICIJ
Ljiljana Kankaraš ICIJ, Foto: ICIJ
Ažurirano: 11.05.2016. 14:59h

Ime bivše savjetnice za finansijsko-privredni sistem u Ministarstvu finansija Ljiljane Glušice Kankaraš nalazi se u dokumentima afere "Panamski papiri".

Prema zvaničnoj izjavi Ministarstva finansija Kankaraševa je postala savjetnica u tom državnom organu 1. juna 1997. godine. Kao savjetnica u tom ministarstvu radila je sve do kraja 2012. godine.

Dok je obavljala odgovornu državnu funkciju Kankaraševa je privatno godinama bila vlasnica ofšor kompanije Monolit International LTD sa Britanskih Djevičanskih Ostrva (BVI).

To se može vidjeti u bazi koju je juče objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Monolit International LTD osnovana je 7. januara 2000, a ugašena 31. oktobra 2010. godine. U "panamskim papirima" može se vidjeti i da Kankaraševa nije prijavila adresu - Straševina, gdje je sada nastanjena. Piše da kao vlasnica ofšor firme ima adresu u jednoj od ulica u gradu Šenžen, na jugu Kine.

Kao dugogodišnja službenica na odgovornoj državnoj funkciji, Kankaraševa bi svakako morala da pojasni svoje učešće u poslovima sa ofšor firmama, među kojima je i kompanija osobe koja je uhapšena zbog međunarodne prevare teške nekoliko milijardi eura.

Sa tim u vezi novinari CIN-a su Kankaraševoj proslijedili i pitanja. Detalji koji su iznijeti prevazilaze puki porodični sukob na koji se poziva bivša savjetnica u Ministarstvu finansija i morali bi biti predmet podrobnije istrage državnih organa.

Bonus video: