Minus 545 hiljada zbog cijena nafte

U Jugopetrolu očekuju da će se tržište stabilizovati i da će imati profit na kraju godine
86 pregleda 9 komentar(a)
jugopetrol_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
jugopetrol_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 09.05.2016. 16:43h

Kompanija Jugopetrol imala je gubitak od 545 hiljada eura i prvom kvartalu ove godine (januar-mart), što je prvi put da ima negativan rezultat u bilo kojem periodu.

Finansijski menadžer Jugopetrola Nikola Jovanović kazao je “Vijestima” da je ovaj gubitak uslovljen niskim jediničnim maržama izazvanim nepovoljnim kretanjima cijena nafte na svjetskim tržištima. To je, kako je kazao, uticalo na smanjenje profitabilnosti u odnosu na isti period prošle godine, kada su imali profit od 54 hiljade eura.

“Takođe, kompanija je ostvarila smanjenje u prodaji u iznosu od tri odsto u odnosu na isti period prošle godine kao rezultat smanjenja veleprodaje”, naveo je Jovanović.

On je kazao da se u narednom periodu očekuje stabilizacija cijena nafte na svjetskim tržištima.

“Očekujemo da će u mjesecima koji dolaze doći do anuliranja negativnih rezultata ostvarenih u prvom kvartalu i da će preduzeće završiti poslovnu godinu sa pozitivnim rezultatom”, rekao je Jovanović.

Poslovni prihod kompanije iznosio 17,7 miliona eura i bio je za 7,2 miliona manji nego u istom periodu prošle godine.

Istovremeno poslovni rashodi smanjeni su za 6,5 miliona eura 18,2 miliona, od čega je nabavna vrijednost prodate robe smanjena sa 21,2 na 14,9 miliona eura.

Neraspoređena dobit kompanije sada iznosi 13,7 miliona eura.

Većinski akcionar Jugopetrola je grčki Helenik Petroleum sa 54 odsto vlasništva, dok građani imaju 17 odsto akcija. Bivši privatizacioni fond Trend ima 5,9 odsto, dok se većina ostalih većih akcionara krije iza kastodi računa.

Jadranski sajam Budva, čiji su vlasnik kompanije iz Atlas grupe Duška Kneževića, ostvario je u prvom kvartalu profit od 5,8 hiljada eura, što je bolji rezultat nego lani kada je u istom periodu imao gubitak od 11 hiljada eura.

Port of Bar, bivši Kontejnerski terminali u Luci Bar, imali su gubitak za tri mjeseca od miliona eura, što je lošiji rezultat nego lani kada je gubitak bio 316 hiljada eura. Poslovni prihod kompanije smanjen je sa dva miliona na milion i po, dok su istovremeno rashodi povećani sa 1,9 na 2,5 miliona eura. Troškovi za radnike povećani su sa 1,1 na 1,9 miliona eura.

Akumulirani gubitak Port of Bar sada iznosi 24 miliona eura. Dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 12,3 miliona eura.

Vlasnik bivših Kontejnerskih terminala od početka 2014. godine je turska kompanija Global Ports.

Lutrija Crne Gore, biznismena Save Grbovića i Branisla Mićunovića, ostvarila je gubitak od 56 hiljada eura odnosno duplo manji nego u istom periodu lani.

Poslovni prihodi kompanije iznosili su 643 hiljade eura i bili su 20 hiljada manji, dok su poslovni rashodi smanjeni za 90 hiljada na 688 hiljada eura. Protiv Lutrije je u toku istraga zbog moguće utaje koncesija od 1,6 miliona eura u posljednjih pet godina, koju je pokrenula Uprava za igre na sreću.

Turski Net holding dao je krajem prošle godine ponudu vlasnicima Lutrije o kupovini 51 odsto akcija i preuzimanja menadžmenta, na šta oni još nisu dali konačan odgovor.

Bonus video: