Kadović: Kovačević da riješi problem kao što je obećala

"Ostajemo sigurno odavde nas samo mogu ponijeti na nosilima", rekao je Željko Knežević jedan od radnika koji štrajkuju
51 pregleda 0 komentar(a)
radnici Željezara štrajk, Foto: Filip Roganović
radnici Željezara štrajk, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.05.2016. 13:09h

Četiri od pet radnika nikšićkog Toščelika (bivše Željezare u stečaju), koji štrajkuju danonoćno glađu od srijede na pločniku pred ulazom u Ministarstvo ekonomije jer im, kako tvrde, zbog administrativnog propusta nije dozvoljen odlazak u prijevremenu penziju, posjetio je jutros šef Sindikata Toščelika Petar Kadović koji je pozvao ministarku rada Zoricu Kovačević da riješi problem.

“Ministarka Kovačević mi je u martu prošle godine obećala da će biti riješen ovaj problem koji je nastao vjerovatno zbog administrativnog propusta, a ovi ljudi bez krivice dovedeni u ovu situaciju, Apelujem na nju da riješi problem na način kako je to obećala”, izjavio je “Vijestima” Kadović nakon što je posjetio jutros u Podgorici četiri radnika Tošćelika u štrajku pred vratima ministra ekonomije Vladimira Kavarića.

Hitna pomoć je jutros dolazila, kao i prije dva dana, da ukaže pomoć jednom od radnika u štrajku Ljubomiru Vojinoviću koji ima zdravstvenih problem. Dali su mu injekciju, ali zbog štrajka glađu njegovo stanje je sve lošije.

"Ostajemo sigurno odavde nas samo mogu ponijeti na nosilima", rekao je Željko Knežević jedan od radnika koji štrajkuju.

Iz Ministarstva ekonomije i Ministarstva rada su dan ranije u zajedničkom saopštenju naveli „da su zaključili da ne postoji pravni osnov za ispunjenje zahtjeva“ četiri radnika koji štrajkuju glađu pred vratima izvršne vlasti.

„Takođe, zahtjev za penzionisanje je sporan i zbog činjenice da su oni u radnom odnosu u Toščeliku, pa čak i kada bi im bili plaćeni doprinosi za beneficirani staž, oni ne bi ispunjavali zakonski osnov za penzionisanje jer nisu raskinuli radni odnos za vrijeme važenja zakona“, naveli su iz dva ministarstva.

Iz dva ministarstva su apelovali na radnike „da prekinu štrajk, posebno imajući u vidu činjenicu da se nalaze u radnom odnosu i da redovno primaju zarade na koje se obračunavaju doprinosi“.

Bonus video: