Luka Kotor: Očekujemo 478 kruzera sa kojima će stići oko pola miliona putnika

Iz kompanije su, odgovarajući na pitanje koliko je Luka Kotor bezbjedna za prihvat brodova i šta je preduzeto od dugo najavljivanih planova za poboljšanje lučke i gradske infrastrukture, kazali da je sistem sigurnosti i bezbijednosti unaprijeđen
183 pregleda 3 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Luka Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.05.2016. 10:43h

U Luci Kotor u ovogodišnjoj kruzing sezoni očekuju uplovljavanje 478 kruzera sa kojima će stići oko pola miliona putnika, saopšteno je iz menadžmenta kompanije.

Iz Luke Kotor su kazali Radiju Jadran da će ovo biti rekordna godina po prometu brodova i putnika, a vjerovatno i prihoda.

Od početka godine u Kotor su uplovila 42 kruzera, kompanija poput Carnival Cruse Line, MSC, Royal Caribbean, Regent Seven Seas Cruises, Croisimer i Crystal Cruises, sa 25,92 hiljade putnika.

Kruzing sezona je startovala 19. marta uplovljavanjem kruzera Berlin, malteške kompanije.

U predstojećoj sezoni očekuju se i kruzeri kompanija poput GCCL Fleet1, FTI Cruises, Viking Ocean Cruises, Holland America Line, P&O Cruises, Silver Sea Cruises, Variety Cruises, Island Sky Shipping, Prestige Cruise Services, Pan Yachting NEPA, Fred Olsen Cruises line, Thomson Cruises, Sea Cloud Cruises, Star Clipper, Harmony G Maritime Company, Azamara Cruises, Norwegian Cruise Line, Club Med, SeaDream Yacht club, Pullmantur cruises, V ships leisure, Cruise and Maritime voyages, Braemar cruise II Limited, Majestic marine company i Seabourn cruise line.

Iz kompanije su, odgovarajući na pitanje koliko je Luka Kotor bezbjedna za prihvat brodova i šta je preduzeto od dugo najavljivanih planova za poboljšanje lučke i gradske infrastrukture, kazali da je sistem sigurnosti i bezbijednosti unaprijeđen.

“Obučeni su svi zaposleni prema zahtjevima bezbjednosti luke i lučkih postrojenja. Organizovano je dežurstvo u operativnom dijelu Luke Kotor, u tri smjene 24 sata, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini. Na kopnenom i morskom dijelu obezbjeđene su lučke patrole, koje će biti aktivne 24 sata”, precizirali su iz menadžmenta.

Monitoring nad prostorom kojim gazduje Luka Kotor uključujući i sidrišta, obavlja se podsredstvom video nadzora. U planu je nabavka stražarskih kućica koje bi trebalo da budu postavljene, nakon dobijanja dozvole, u marini i u parku Slobode.

“Luka Kotor funkcioniše prema standardima i zahtjevima kruzing kompanija, pri čemu je ocjena bezbjednosti i sigurnosti u Luci Kotor 4,3 na skali od jedan do pet, prema anketnom listiću koji ovjeravaju korisnici naših usluga”, naveli su iz menadžmenta Luke Kotor.

Iz kompanije su kazali i da je u toku izrada projekta kojim će se regulisati saobraćajne gužve u blizini luke, a koji realizuje Sekretarijat za saobraćaj Opštine Kotor, u aktivnoj saradnji Luke Kotor.

“Luka Kotor izradila je Idejno rješenje funkcionisanja saobraćaja i parternog uređenja na prostoru Luke. Primjerak rješenja predat je Direkciji za izgradnju i uređenje Kotora, koji su nadležni za realizaciju”, navode u menadžmentu.

Iz uprave tog preduzeća, u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, podsjetili su da je u budžet tog grada prošle godine od prihoda uplaćeno 120 hiljada eura za realizaciju tog projekta.

Bonus video: