Vlada će prodavati pasoše za investicije

Vlada je 2010. pokrenula program ekonomskog državljanstva, ali je od toga odustala na zahtjev EU
52 pregleda 8 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.05.2016. 06:43h

Vlada je sinoć usvojila program ekonomskog državljanstva, saznaju nezvanično “Vijesti”. U materijalima sa sjednice Vlade, do zaključenja lista nije objavljena takva odluka, ali je potvrđeno da je razmatrana i navodno usvojena.

Program Vlada priprema od sredine prošle godine, u cilju, kako su ranije kazali iz Ministarstva turizma i održivog razvoja privlačenja investitora koji bi uložili novac, prije svega u sjeverni region. Vlada je 2010. pokrenula program ekonomskog državljanstva kojim je predvidjela da pasoš ponudi svima koji investiraju najmanje pola miliona eura od kojih bi se dio uplatio direktno u budžet. Od toga je odustala na zahtjev EU.

Posljednjih godina na predloge bivšeg i sadašnjeg predsjednika Vlade Igora Lukšića i Mila Đukanovića, predsjednika države Filipa Vujanovića i predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića dijeljeni su crnogorski pasoši, od kojih neki i kontroverznim osobama, osumnjičenim za krivična djela u svojim zemljama.

Kao počasni građani Crne Gore, pasoše su dobili bivši palestinski ministar Muhamed Dahlan kojeg palestinske vlasti sumnjiče za pronevjeru više stotina miliona iz državnih fodova, zatim bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je u toj državi osuđen zbog korupcije.

Bonus video: