Gošović: Advokati platu sudije dobiju za “dobar dan”

Gošović smatra da cjenovnik koji advokati primjenjuju ne poznaje demokratski svijet
175 pregleda 11 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2016. 18:07h

Nezavisni poslanik Neven Gošović ocijenio je da je apsurdna tvrdnja predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića da za visoke troškove sudskih postupka nijesu krivi advokati i smatra da važeći cjenovnik (tarifa 11), koji advokati primjenjuju u zastupanju više osoba, ne poznaje demokratski svijet.

"Da li je za Begovića apsurdno da advokat koji zastupa radnike ZIKS-a u sporu protiv države za tri odložena ročišta dobije 17,81 hiljada eura? Za tri 'dobar dan i doviđenja' da dobije godišnju platu sudije koji sudi u tom predmetu ili trogodišnju zaradu profesora i ljekara”, kazao je Gošović “Vijestima”.

Gošović je sa nezavisnim poslanikom Velizarom Kaluđerovićem podnio Skupštini izmjene Zakona o advokaturi kojima je tražio da Advokatska komora za cjenovnik svojih usluga mora da pribavi saglasnost Vlade i da ga prilagodi standardu građana.

Begović je za "Vijesti" nedavno kazao da je apsurdno da se predlogom Gošovića faktički zagovara povećanje troškova podsticanjem na podnošenje pojedinačnih tužbi i naplate troškova u cjelokupnom iznosu.

Begović je rekao da su formirali radnu grupu sastavljenu od svih advokata u Crnoj Gori koja će se baviti pitanjem advokatskih tarifa i da namjeravaju da zakažu vanrednu sjednicu gdje bi jedina tačka bila izmjene Zakona o advokaturi.

Prema riječima Gošovića, Begović pokreće proceduru gdje uključuje sve advokate, a mogao je taj postupak za promjenu tarife 11 da pokrene na Upravnom odboru Komore koji ima devet članova i koji je usvojio tarifu.

"Tri pisma sam mu uputio da pokrene incijativu da se tarifa uskladi sa međunarodnim standardima i socio-ekonomskim položajem građana, ali se on prema njima odnio ignorantski. Vlada je planirala izmjene tog zakona za treći kvartal, odnosno, kada su izbori. Iz svih ovih razloga sam inicirao hitne izmjene u parlamentu”, rekao je Gošović.

On je ranije kazao da na potrebu usvajanja novog cjenovnika advokatskih tarifa najbolje ukazuje nedavno objavljeni izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o novcu koji je isplaćen za izgubljene radne sporove.

Prema podacima DRI ukupno je iz budžeta za sudske sporove (uključujući i radne) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura, pri čemu trošovi sudskih postupaka u osam analiziranih predmeta čine čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca.

Komora kriva za važeći cjenovnik

Gošović smatra da nijesu krivi advokati za visinu sudskih troškova već pojedinci koji krše prava građana, ali je krivica Upravnog odbora Advokatske komore koji je donio tarifni broj 11 koji ne poznaje demokratski svijet.

"U martu 2015. godine u podgoričkom Osnovnom sudu je advokatimama koji zastupaju bivše radnike 'Radoja Dakića' isplaćeno oko 707 hiljada eura sa koliko je sud raspolagao na osnovu prodaje jedne hale, dok radnici nijesu dobili ni cent od tog novca za svoja potraživanja. Jedan advokat je dobio 291,5, hiljada, drugi 178,3 hiljada, treći 95,5 hiljada eura i tako redom. Da li je ovo pravično, razumno i moralno?”, pitao je Gošović.

Bonus video: