Martinović o autoputu: Brajović da javnosti kaže šta se i kako uradilo

Demokrate će budnim okom posmatrati svaki potez kada je u pitanju ovaj projekat, napominje Martinović
23 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 28.04.2016. 10:33h

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović smatra da se o izgradnji autoputa nedopustivo malo zna, "imajući u vidu da se radi o projektu zbog kojeg je ova vlast građane Crne Gore zadužila".

"Ne vjerujem da u svijetu postoji primjer da je uzet kredit za projekat, a da zapravo tog projekta nema i da se krenulo u istorijsku gradnju, a da se ne zna šta se i kojom dinamikom gradi. U zemlji čuda, kao što je Crna Gora, sve je moguće, pa i ne čudi što je autoput sada u rukama onih koji za punih 26 godina ni jedan projekat nijesu priveli kraju, a i ono što je urađeno, obojeno je brojnim malverzacijama i sumnjivim ugovorima", navodi se u saopštenju Martinovića.

On poziva ministra saobraćaja Ivana Brajovića da se obrati crnogorskoj javnosti sa konkretnim podacima šta se i kako uradilo, koliko je sredstava potrošeno i na šta.

"Moram takođe napomenuti i da je Zakon o autoputu Bar - Boljari protivan Ustavu, jer po članu 17 poreski privileguje radnu snagu koja nije rezidentna u Crnoj Gori. Time, ne samo što krši ustavnu zabranu diskriminacije, jer daje poresko oslobođenje za lična svojstva, već i demotiviše izvođače da zapošljavaju domaću radnu snagu. Znamo, ministre, da se Vi možda i ne pitate previše, ali to nije problem građana Crne Gore. Naše je pravo da znamo kako se troše naša sredstva ili možda planirate da pretvorite gradnju projekta u novi slučaj “Limenka”. Da budemo sasvim jasni – Crnoj Gori je potreban autoput. Uostalom, do sada se, samo od štete koju je ova vlast nanijela građanima i budžetu, moglo izgraditi nekoliko njih. Međutim, Demokrate nijesu za srljanje i namicanje omče o vrat građanima, već za precizan plan i transparentnost ulaganja svakog eura", navodi se.

Martinović dodaje da je indikativna činjenica da se odjednom, u momentu kada bi trebalo da počnu glavni radovi, pojavljuju brojni problemi.

"Po običaju, država krivi izvođača, u ovom slučaju CRBC, a izvođač državu. Šta se krije iza svega, očito je daleko od očiju građana - onih čija sredstva troše i jedni i drugi. Ovaj projekat jeste važan za Crnu Goru, ali sa sobom nosi brojne rizike. Jedino je ostvariv i isplativ ako se do detalja bude vodilo računa o svakom euru, a radovi izvodili u skladu sa planiranim. Stoga, ministre Brajoviću, vaša elementarna obaveza je da nam saopštite, bez uvijanja u oblande - šta je ključni problem i ko ga je prouzrokovao? Planirate li možda da ovu gradnju pretvorite u još jedan predizborni circus, želeći da opet zavarate građane Crne Gore? Ovoga puta Vam to neće poći za rukom, jer je u pitanju budućnost države i rizik od bankrota, a neko će za to zasigurno snositi odgovornost", navodi potpredjsednik Demokrata.

Zaključuje se da će Demokrate budnim okom posmatrati svaki potez kada je u pitanju ovaj projekat.

"Ova Vlada je ušla u projekat, odabrala partnera, uzela kredit i, samim tim, mora dati odgovore na sva sporna pitanja. Njegova vrijednost nije ni približna vrijednosti iz poznatog slučaja “Limenka” ali, ponavljam, počinje da “miriše” na njega."

Bonus video: