Socijaldemokrate zadržale instituciju: Čirgić direktor Fonda zdravstva

Šegrt je, na pitanje zašto se predomislio da za direktora Fonda predloži Čirgića umjesto Radovića, odgovorio da “sve ide kroz svoju proceduru”i da ne bi dalje da komentariše. Hrapoviću uskoro značajnija dužnost
78 pregleda 0 komentar(a)
Sead Čirgić, Foto: Facebook
Sead Čirgić, Foto: Facebook
Ažurirano: 21.04.2016. 05:54h

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje najvjerovatnije će biti Sead Čirgić, jedan od glavnih saradnika višegodišnjeg prvog čovjeka te institucije Kenana Hrapovića (SD), saznaju “Vijesti” iz više izvora u Vladi.

Čirgić, koji je član Socijaldemokrata (SD), načelnik je Odjeljenja za finansije Fonda.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt predložio je pomoćnika ministra finansija za poreski i carinski sistem Nova Radovića za vršioca dužnosti direktora prije desetak dana, ali je povučeno to rješenje. Novi predlog je da Hrapovića naslijedi Čirgić, što je Komisija za kadrovska i administrativna pitanja proslijedila Vladi i danas će se o tome izjasniti.

Hrapović nije završio drugi mandat na čelu jedne od najvažnijih institucija u lancu zdravstvenog sistema. Prema nezvaničnim informacijama, on će ubrzo preći na jednu od značajnih dužnosti.

Ministar Šegrt, na pitanje zašto se predomislio u desetak dana da za direktora Fonda predloži Čirgića umjesto Radovića, odgovorio je da “sve ide kroz svoju proceduru”.

“Ne bih dalje komentarisao”, izjavio je Šegrt sinoć “Vijestima”.

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, direktora Fonda imenuje Vlada, na predlog ministra zdravlja.

Šegrt je prošlog mjeseca najavio da će Vladi predložiti novog direktora zbog “brojnih nesuglasica sa prvim čovjekom Fonda, tvrdeći “ne na personalnom, nego na nivou logike i principa“. Hrapović je nedavno poručio Šegrtu da se posveti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu umjesto “privatnih ratova”.

Sukob Šegrta i Hrapovića traje otkad je ministar zdravlja bio na čelu privatne bolnice u Meljinama. Tada je Fond zdravstva ocijenio da su računi te zdravstvene ustanove neopravdano uvećani za oko 190 hiljada eura, ukazujući da bi to štetilo državnom budžetu. Šegrtovim poslovanjem u “Meljinama” bavi se tužilaštvo.

Nesuglasice su kulminirale prilikom raspodjele budžeta za medicinska sredstva, kada su ministri zdravlja i finansija bez konsultacije sa Fondom odlučili da, umjesto planiranih 16,84 miliona eura, za medicinska sredstva opredijele 5,02 miliona.

Potpredsjednik SD-a Damir Šehović tražio je saslušanje Šegrta zbog “alarmantnog stanja u zdravstvu”, navodeći da je jedan od problema to što je ministar javnim zdravstvenim ustanovama opredijelio nedovoljno novca za medicinska sredstva.

Hrapoviću sada bord EPCG

Vlada bi danas trebalo da predloži i članove Odbora Elektroprivrede. Prema nezvaničnim saznanjima, Hrapović će biti član Odbora direktora EPCG umjesto advokata Nikole Martinovića koji je nedavno saopštio da ne želi da pokriva tu funkciju.

Vlada ima četiri predstavnika u Odboru EPCG, a italijanski A2A tri. I Italijani su tražili zamjenu jednog člana. Prema zakonu, kada se mijenja bilo koji član, na vanrednoj Skupštini akcionara se glasa o svim predstavnicima za bord.

Predlogom Sporazuma o fer izborima je predviđeno da i opozicija dobije mjesto u Odboru EPCG.

Bonus video: