Pažin o izdacima za sudske sporove: Vlada da donese mjere za rješenje problema

Ministar pravde smatra da je za rješenje problema važno da se za tu namjenu planira novac na rashodno strani kako bi se spriječili sudski postupci
71 pregleda 3 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost, Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.04.2016. 17:17h

Velike sume novca koje se isplaćuju iz državnog budžeta za izgubljene sudske sprove ozbiljno ugrožavaju sistem javnih finasija i Vlada treba da donese mjere kojima će taj problem zaustaviti.

To je kazao ministar pravde Zoran Pažin na kontrolnom saslušanju na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Saslušanje je održano zbog nalaza Državne revozorske institucije (DRI) koji je pokazao da se tim troškovima upravlja na način koji nije ekonomičan. Osim Pažina, saslušan je bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Na saslušanje su pozvani bili ministri finasija i odbrane Radoje Žugić i Milica Pejanović, ali su oni poslali druge službenike resora kojima rukovode.

Prema podacima DRI ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura pri čemu troškovi sudskih postupaka (parnični troškovi i troškovi izvršenja) u osam analiziranih predmeta čine čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca.

DRI je obuhvatila predmete koji su se vodili protiv četiri potrošačke jedinice (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija), imajući u vidu njihovo učešće u ukupno ostvarenim godišnjim izdacima za sudske sporove i ukupnom broju predmeta po osnovu radnog odnosa koji su se vodili pred zaštitnikom imovinsko pravnih interesa u 2014. godini.

Na pitanje poslanika Radoslava Nišavića (SNP) i Izeta Bralić (SDP) da li je neko zbog veliki suma koje su isplaćene iz budžeta odgovarao Pažin je odgovorio da nije

Na pitanje poslanika Radoslava Nišavića (SNP) i Izeta Bralić (SDP) da li je neko zbog veliki suma koje su isplaćene iz budžeta odgovarao Pažin je odgovorio da nije.

“Ako mislite da ima krivične odgovornosti onda je to zadatak tužilaštva, a ako mislite na političku odgovornost onda unutar sistema vodite dijalog i tražite tu odgovornost. Ministarstvo pravde nije ovlašćeno da vodi postupke” kazao je Pažin.

Ministar pravde smatra da je za rešenje problema važno da se za tu namjenu planira novac na rashodno strani kako bi se spriječili sudski postupci.

“Ako je izvjesno da će predstavnici policije ili vojske raditi prekovremeno, noću ili za virjeme praznika onda taj novac treba planirati. Tako bi se izbjegli sudski sprovi koji su u tom slučaju unaprijed izgubljeni”, objasnio je Pažin.

On je dodao da bi problem mogao eskalirati u budućnosti ako se ne preduzmu neke mjere.

Konjević je rekao da je važno da se odgovori na pitanje ko je odgovoran za te sporove, te da nije trebao nalaz DRi da bi starješine odgovorno radile posao.

“Važno je da se vidi kad su ti sprovodi nastali , a ne kada je novac isplaćen. Večina ih je nastala od 2007. do 2012. godine. Ako radnicima nije isplaćeno nešto što su zaradili logično je da tuže državu. Kad sam došao na mjesto ministra suočio sam se sa podatkom da od 2009. do 2013. nije izdato nijedno rešenje za godišnji odmor” kazao je Konjević.

Predstavnik ministarstva odbrane Mihailo Volkov rekao je da ne spore podatke DRI, ali ukazuje da je dosta tih sudskih sporova nastalo 1999. i u periodu od 2006. do 2010 godine.

“Od 2013. godine imalo smo 894 spora koja smo riješili mirnim putem što govori da tome ozbiljno pristupamo. “ kazao je Volkov, dodajući da je nejasna položaj vojske u Ustavu.

Poslanik DPS -a Halil Duković kazao je da je bolje odmah isplatiti novac, nego da se pokreće spor jer je onda trošak veći. Smatra da radnici opravdano traže ono što im pripada.

Potrebno je uspostaviti evidenciju svih sporova

DRI je utvrdila da je ozbiljan problem što država nema evidenciju tih sporova i da je to potrebno riješiti.

“Ne možemo prihvatiti da država nema tu evidenciju” istakao je član Senata DRI Branislav Radulović.

On je kazao da su utvrdili da država kao poslodavac krši prava radnika, ne postupa po pravosnažnim presudama, već se ide sa prinudnom naplatom što stvara dodatne troškove.

“Problem je i što se u budžetu taj trošak ne planira, a što bi trebalo da se uradi” rekao je Radulović.

Konjević je kazao da kad nema evidencije trošak se ne može planirati.

Pomoćnik ministra finasija Dragan Darmanović objasnio je da je ideja ministarstva da se definiše posebna budžetska stavka za tu namjenu. Radulović je rekao da bi u tom slučaju sva odgovrnost bila na ministarstvu finasija, ne i na ostalima koji prave trošak.

“Predlog je da svaka potrošačka jedinica vodi evidenciju i da planira novac”, kazao je Radulović.

Darmanović je rekao da ostaju otvoreni kako da se riješti to pitanje, te da je važno je da se spriječi sudski postupci.

Zaštitnica imovinskih interesa države Dragana Đuranović objanila je da je dio sporova nastao u periodu prije 2010. godine , kada nije bio uspostvljen institut zaštitinika. Ona je do kraja godine najavila da će se o Zaštitiniku imovinskih interesa donijeti posebni zakon, te da bi im precizna evidencija olakšala posao.

Bonus video: