Deripaskin direktor tuži Crnu Goru: Traži 4,76 miliona eura

Potrubač traži oko tri miliona eura zbog gubitka ugleda i 1,76 miliona eura za pretrpljeni strah
126 pregleda 0 komentar(a)
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.04.2016. 06:40h

Bivši finansijski direktor Kombinata aluminijuma, Dmitrij Potrubač tužio je podgoričkom Osnovnom sudu crnogorsku Vladu zbog, kako je naveo, nezakonitog i neutemeljenog hapšenja tokom 2013. godine, nakon što je pokrenut stečajni postupak u KAP-u. Potrubač tužbenim zahtjevom od države traži naknadu štete od 4,76 miliona eura.

“Vijestima” je posredstvom konsultantske kuće iz Brisela, koja zastupa Centralno-evropsku aluminijumsku kompaniju (CEAC), bivšeg vlasnika KAP-a, rečeno da Potrubač traži “naknadu izgubljene dobiti u iznosu od oko 3.000.000 eura zbog gubitka ugleda i 1.760.000 eura za pretrpljeni strah i duševni bol tokom nezakonitog pritvora”.

Potrubač je bio osumnjičen za višemilionsku krađu struje iz evropske interkonekcije, na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

U CEAC-u, iza kojeg stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, smatraju da je ova tužba “još jedan znak nedostatka vladavine prava i dobrog upravljanja u Crnoj Gori”.

Potrubača je uhapsila grani�čna policija na prelazu Dobrakovo, 10. jula 2013. On je oslobođen nakon sedam dana po rješenju sudije za istrage Osnovnog suda u Podgorici Miladina Pejovića, koji je prihvatio jemstvo od 100.000 eura, koje je položila ruska En plus grupa.

Rješenjem o puštanju Potrubača na slobodu ukinut mu je tridesetodnevni pritvor, koji mu je bio određen zbog opasnosti od bjekstva. Kako je ranije saopšteno iz CEAC-a "prinudno je zadržan u Podgorici više od šest mjeseci".

Policija je nakon hapšenja Potrubača saopštila da se sumnja da su KAP u svojstvu pravnog lica i Potrubač u svojstvu odgovornog lica u KAP-u u periodu od 22. februara do 25. maja 2013. počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES-a.

Pojašnjeno je da su oni protivpravno prisvojili električnu energiju u količini od 190.515 megavat sati, vrijednosti 9.640.079 eura za koji iznos su nanijeli štetu CGES-u.

Potrubač je tokom saslušanja negirao da je on odobrio krađu struje na štetu CGES-a.

Tužilaštvo je početkom 2014. odustalo od njegovog gonjenja zbog nedostatka dokaza.

Bonus video: