En plus osporava otvaranje prelaznog računa u Zapad banci

Bez obzira što je raskinut Ugovor o otvaranju escrow računa, En plus želi, izgleda, da nastavi ovaj postupak kako bi se u sudskom postupku utvrdile njegove posljedice
200 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2016. 19:35h

U Privrednom sudu počela je nova parnica koju je povela En plus grupe protiv Kombinata aluminijuma u stečaju, Uniproma i Zapad banke. Tužbom se osporava zakonitost Ugovora o escrow računu otvorenog u septembru prošlog godine u Zapad banci na kojem se nalazilo oko 14 miliona eura kredita odorenog Unipromu, a koji je toj kompaniji bio neophodan za uplatu preostale kupoprodajne cijene za imovinu KAP-a.

En plus tužbom osporava i založnu izjavu koja prati sporni Ugovor o kreditu koji je kupcu KAP-a (Unipromu) odobrila Zapad banka, a u kojoj se nalazi spisak imovine KAP-a založene za kreditno zaduženje.

Novac sa tog prelaznog računa nikada u cjelosti nije isplaćen za kupoprodajnu cijenu, a kako se moglo čuti na sudskom ročištu, u međuvremenu, je i raskinut Ugovor o otvaranju escrow računa koji je predmet tužbenog zahtjeva.

Sudu je zbog toga iz trećetužene Zapad banke podnijet podnesak u kojem se napominje da je ovaj tužbeni zahtjev bespredmetan, budući da je predmetni ugovor raskinut.

Kako na taj podnesak Zapad banke, kao i na podnesak KAP-a, podnijet dan, ranije tužilac nije imao vremena da se izjasni pripremno ročište je odgođeno za 1. jun.

Sudija Dijana Raičković naložila je advokatu En plus grupa da obrazloži kako su utvrdili da je vrijednost ovog spora 40.001. eura. To je potrebno kako bi se odredio iznos (kaucija) koji će tužilac, koji je strana kompanija, deponovati u Crnoj Gori zbog mogućih sudskih sporova koji će nastati u ovom postupku.

Bez obzira što je raskinut Ugovor o otvaranju escrow računa, En plus želi, izgleda, da nastavi ovaj postupak kako bi se u sudskom postupku utvrdile njegove posljedice.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović saopštio je nedavno da je 8. februara dodatno platio sedam miliona eura, što bi trebalo da znači da je, do sada, isplatio 21,02 miliona od ukupno 28 miliona eura neophodnih za isplatu cjelokupne cijene za imovinu KAP-a.

Bonus video: