Odbor jednoglasno odlučio: Saslušaće Pažina, Žugića, Pejanović i Konjevića

DRI je u izvještaju utvrdila da izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa koji se isplaćuju iz budžeta, nije upravljano ekonomično. Ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura
0 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Odbor za zdravstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2016. 19:19h

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno je danas odlučio da obavi kontrolno saslušanje tri sadašnja i jednog bivšeg ministra povodom nalaza Državne revizorske institucije (DRI) o izdacima za sudske sprorove po osnovu radnog odnosa.

Incijativa za saslušanje ministara pravde, finansija i odbrane Zorana Pažina, Radoja Žugića i Milice Pejanović, kao i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića odboru je uputila Demokratska partija socijalista (DPS).

Na sjednicu će biti pozvan član Senata DRI Branislav Radulović i predstavnik Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

DRI je u izvještaju utvrdila da izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa koji se isplaćuju iz budžeta, nije upravljano ekonomično. Ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura.

DRI je obuhvatila predmete koji su se vodili protiv četiri potrošačke jedinice (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija), imajući u vidu njihovo učešće u ukupno ostvarenim godišnjim izdacima za sudske sporove i ukupnom broju predmeta po osnovu radnog odnosa koji su se vodili pred zaštitnikom imovinsko pravnih interesa u 2014. godini.

Među najvećim problemima na koje je ukazala vrhovna revizija je visok procenat troškova postupka koji su nesrazmjerno visoki u odnosu na osnovnu vrijednost spora.

U osam revizijom obuhvaćenih predmeta čak 46,22 odsto ukupno isplaćenog novca čine dodatni troškovi na ime kamata, parničnih i izvršnih postupaka.

Bonus video: