Vujanović: Pregledajmo robu samo jednom i pregledajmo je zajednički da bi to bilo jeftinije

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je sajam značajan zbog prisustva visokih državnih zvaničnika koji pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje regiona
2 komentar(a)
Filip Vujanović (Mostar), Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Filip Vujanović (Mostar), Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 12.04.2016. 13:38h

Države regiona treba sve da učine kako bi se omogućila bolja trgovinska saradnja i unaprijedio investicioni ambijent, ocijenio je danas predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

On je na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru saopštio da taj događaj doživljava posebnim iz više razloga.

„Doživljavam ga posebnim što ove godine, po 19. put, ima najveći broj izlagača i zato što je partner sajma Turska, koja nesumnjivo iskazuje potrebu većeg ekonomskog prisustva u našem regionu“, kazao je Vujanović.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, kazao da je sajam značajan zbog prisustva visokih državnih zvaničnika koji pokazuju da pitanje ekonomije predstavlja centralno pitanje regiona

„Moramo sve učiniti da bismo, a ekonomija to traži, razgovarali o sadašnjosti i budućnosti i omogućili bolju trgovinsku saradnju i bolji investicioni ambijent. Mi smo tu da bi pomogli da se savladaju trgovinske barijere i da se dobiju nove trgovinske olakšice i našim preduzećima i preduzetnicima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivnije veze“, rekao je Vujanović.

On je naveo da je Crna Gora spremna da ponudi sve ono što kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju čini.

„Spremni smo da ponudimo sve ono što kroz Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) radimo. Crna Gora je u ovoj desetoj godini CEFTE i desetoj godini obnove naše nezavisnosti predsjedavajuća i spremni smo da učinimo sve na bilateralnom planu da se privredna saradnja olakša, ubrza i postane jeftinija“, kazao je Vujanović.

On je dodao da je Crna Gora, sem tog načelnog, spremna da ponudi i konkretne dobre primjere.

„Mi godinama iz Crne Gore iskazujemo dobar primjer zajedničke i samo jedne kontrole na državnoj granici na graničnom prelazu Ulcinja i Skadra. Dakle, kroz zajedničku carinsku i inspekcijsku kontrolu obavlja se kontrola robe i putnika na lakši, brži, jednostavniji i što je mnogo važno, vrlo efikasan način sa aspekta borbe protiv prekograničnog kriminala“, saopštio je Vujanović.

Taj dobar primjer, kako je naveo, Crna Gora afirmiše i za ostale granične prelaze.

„Pregledajmo robu samo jednom i pregledajmo je zajednički da bi to bilo jeftinije i sa aspekta ekonomske i trgovinske saradnje, primjerenije“, zaključio je Vujanović.

On je u ponedjeljak, prvog dana posjete, prisustvovao manifestaciji Večernjakov pečat, koja je organizovana pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Bonus video: