Gvozdenovića saslušavaju zbog garancija za hotel As

"Ono što je šokantno za mene, kao tadašnjeg člana Vlade i kao poslanika, jeste da je nakon skoro dvije godine Ministarstvo spoznalo činjenicu da se radi o falsifikovanoj garanciji”, rekao je Konjević i dodao da je to nedopustivo
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Branimir Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2016. 14:27h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet odlučio je jednoglasno da podrži inicijativu SDP-a o kontrolnom saslušanju ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića u vezi raskida ugovora za hotel "As".

Saslušanje će se održati u periodu od 18. do 21 aprila.

Osim Gvozdenovića na sjednicu Odbora biće pozvan i neko od predstavnika Savjeta za privatizaciju i Sekretarijata za kapitalne i razvojne projekte.

Za potrebe saslušanja poslanici će od Vlade tražiti da dostavi origanalnu verziju ugovora za zakup hotela "As" i aneks, kao i nekoliko vladinih internih informacijama u vezi raskida ugovora za druge turističke lokalitete.

Poslanik SDP –a Raško Konjević je , obrazlažući inicijativu, kazao je da je šokantno da je Ministarstvo turizma, dvije godine od potpisivanja aneksa ugovora utvrdila da je garancija od tri miliona nenaplativa.

„Bilo bi dobro da obavimo razgovor sa Gvozdenovićem da pitamo zašto niko nije provjerio garanciju. Lako je prepoznati da li se radi o pravoj ili lažnoj garanciji“ kaztao je Konjević.

Zoran Jelić (DPS) rekao je da su saglasn da se sasluša Gvozdenović da bi dobili informacije kakvo je stanje ugovorenih obaveza , zašto je došlo do krivične prijave, zašto nije validna garancija . On je predložio da se na saslušanje pozovu predstavnici Sekretarijata za kapitalne i razvojne projekte i Savjeta za privatizaciju što je prihvaćeno.

Goran Tuponja ( Ppozitivna) pitao je da li je moguće obezbijediti prisustvo investitora ako su zaiteresovani da dođu na sjedncu. Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) objasnio je da Poslovnik parlamenta dozvoljava da se na kontrolno saslušanje mogu pojaviti samo predstavnci države uprave. Damjanović je pojasnio da bi investitor mogao prisustvovati sjednici bez prava učešća ili da dostavi svoj pismeni stav.

„Brojni ugovori se raskidaju na štetu države. Potrebno je saslušati Gvozdenovića u širem kontekstu zbog drugih lokaliteta. Recimo, hotel Galeb je srušen bez razloga i 10 godina ništa nije napravljeno, već lokacija služi za divlji parking. Tu je hotel Lido, Planinka, HTP Boka...“ kazao je Damjanović.

Konjević je rekao da je bilo više internih Vladinih informacija o stanju u vezi raskida ugovora za druge lokalitete i da bi trebali da ih traže. On tvrdi da je Gvozdenović na sjednici Vlade kazao da je garancija za hotel AS validna.

Lider SNP –a Srđan Milić rekao je da ne može da vjeruje da je posao u Vladi definisan tako da neko iz bilo kojeg ministarstva kaže da li je nešto validno ili nije, kada su u pitanju garancije. Dodao je da se državi daju garancije koje ne možee da napplati, ali da padaju državne od 300 miliona.

Nezavisni poslanik Damir Šehović rekao je da se moraju dobiti prave informacije u vezi hotel AS, te da bi i Konjević mogao da odgovori na neka pitanja pošto je bio ministar kad je potpisan aneks ugovora, a bio je član odbora direktora Budvanske rivijere.

„Zatražite stenograme sa Vlade da vidite šta sam pisao..To bi bio moj najbolji odgovor“ rekao je Konjević.

As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom godine pokrenulo procedure raskida ugovora i naplate bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sber banke.

Ministarstvo je početkom marta podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su, kako je objašnjeno, utvrdili da garancija, koja je priložena uz Aneks ugovora nije validna.

Invetirori tvrde da je validna garancija i da je Sber banka izabrana na predlog Vlade.Poručili su da će u slučaju raskida ugovora tražiti 70 odsto od uloženih 43 miliona koliko im je Vlada priznala, te da na to imaju pravo na osnovu glavnog ugovora.Optužili su Gvozdenovića da radi za američku Strateks grupu koja je jedna od najvećih akcionara Budvanske rivijere i na koju je pokušao da prevede vlasništvo nad hotelom bez plaćene garancije.

Bonus video: