U mreži i bivši savjetnik Vlade s kojim su prodali pola Crne Gore

Dugogodišnji savjetnik crnogorske Vlade Mark Harison predstavnik je panamske advokatske firme Mossack Fonseca
639 pregleda 38 komentar(a)
Panamski papiri, Foto: OCCRP
Panamski papiri, Foto: OCCRP
Ažurirano: 06.04.2016. 05:27h

Dugogodišnji savjetnik crnogorske Vlade za brojne privatizacije Mark Harison predstavnik je panamske advokatske firme Mossack Fonseca, zbog čijih se dokumenata drma nekoliko svjetskih vlada.

U nedjelju veče objelodanjeni su skriveni podaci o stotinama hiljada ofšor kompanija, koje je registrovala agencija Mossack Fonseca. Među brojnim klijentima te agencije bili su i predsjednici vlada i država, a razotkriveni su sumnjivi poslovi elita od Azije do Amerike, i od Afrike do Islanda.

Srpski portal za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK, koji je sa mrežom od oko 80 organizacija širom svijeta duže od godinu učestvovao u projektu Mossack Fonseca, objavio je da je Harison predstavnik te firme u Srbiji.

Harisonova advokatska kancelarija posluje i u Crnoj Gori. Centar za istraživačko novinarstvo CIN-CG juče im je proslijedio pitanja da li Harison zastupa agenciju Mossack Fonseca i u Crnoj Gori i koji crnogorski državljani su im klijenti sa otvorenim ofšor firmama, međutim odgovor nije stigao do kraja radnog dana.

Svjetski mediji juče su izvijestili da tužioci u vezi afere već rade u Francuskoj, Australiji, Novom Zelandu, Austriji, Švedskoj i Holandiji. I u SAD se sprema provjera podataka o ofšor malverzacijama.

KRIK je juče otkrio da je Mark Harison više puta kontaktirao centralu u Panami agencije Mossack Fonseca, radi poslova srpskih privrednika i političara, između ostalih i aktuelnog gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Harison, britanski advokat, se u drugoj polovini devedesetih pojavio u Crnoj Gori. Brzo je postao desna ruka Veselina Vukotića, koji je u Vladi Mila Đukanovića bio zadužen za privatizaciju. Ovaj Britanac bio je zvanični konsultant Savjeta za privatizaciju više godina.

Advokatska kancelarija Harison bila je pravni savjetnik Vlade tokom privatizacije Jugopetrola. Harison je za taj posao dobio više miliona eura, iako su stručnjaci upozoravali da je ugovor sa novima vlasnicima Jugopetrola, grčkim Helenik Petroleumom, bio štetan za Crnu Goru. Harison je imao i ulogu u aferi Telekom, dovođen je u vezu sa firmom Fiesta, čije su sumnjive ugovore sa Telekomom provjeravali američki istažni organi.

Harisonova kancelarija u Crnoj Gori zastupala je više stranih firmi među kojima su ofšor kompanije En plus grupa i MNSS, preko kojih su privatizovani KAP i nikšićka Željezara. Jedno vrijeme Harisonova je kancelarija bila u istoj zgradi gdje je bilo sjedište biznismena bliskog vlasti, Duška Kneževića, na ćošku Karađorđeve i Njegoševe ulice. Sada je Harison u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog broj 1.

Mediji su ranije, kada je hakovan registar panamskih ofšor kompanija, objavili da je u Panami 2007. godine registrovana firma Monte Mena investment, i da su njeni osnivači Veselin Vukotić, Vojin Vlahović, Muhamed Rašid, Samih Saviris i još nekoliko osoba.

Vukotić, pored brojnih poslova koje je obavljao u više Đukanovićevih vlada je i premijerov partner u Univerzitetu Donja Gorica (UDG). Vlahović je član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, bio je ambasador Crne Gore u Italiji i dugogodišnji je savjetnik Đukanovića. Obavljao je i funkciju direktora Nacionalne turističke organizacije. Rašid je 2007. preko svojih firmi registrovanih u Crnoj Gori podigao više od 12 miliona eura kredita kod Prve banke braće Đukanović.

Povezan sa drugim Palestincem, Muhamedom Dahlanom, koji je razgranao svoje biznise po Srbiji i Crnoj Gori. Dahlan i članovi njegove porodice dobili su na predlog crnogrskog premijera pasoše Crne Gore. I Dahlana i Rašida potražuju palestinske vlasti zbog korupcije i pronevjere državnih fondova.

Egipćanin Samih Saviris sa svojim Oraskomom gradi luksuzni kompleks na poluostrvu Luštica, investiciju koja bi navodno trebalo da pređe milijardu eura.

KRIK navodi da se među srpskim biznismenima u panamskim papirima nalaze i imena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića.

Vojin Lazarević je prije selidbe za Beograd bio ministar i savjetnik u Vladi Filipa Vujanovića. Kada je napustio Vladu ušao je u partnerstvo sa ekskluzivnim trgovcem struje Vukom Hamovićem, preko kojeg je Crna Gora uvozila električnu energiju.

No, ko će sve iz Crne Gore isplivati u panamskim papirima, ostaje da se vidi. Izvori CIN-CG, koji su radili na istraživačkom projektu tzv. panamskih papira, kažżu da broj od 13 naših kompanija koji se pominjao u medijima nije precizan. Ističu i da će priče o našim ofšor herojima tek da cure.

Uprava za sprečavanje pranja novca još nije ništa preduzimala

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u proteklom periodu nije preduzimala aktivnosti vezane za lica i transakcije koje se dovode u vezu sa slučajem „Panama Papers“, odgovoreno je iz Uprave na pitanje “Vijesti” da li su pokrenuli istragu ili neke druge aktivnosti povodom ovog slučaja i ako nijesu da li će to uraditi u narednom periodu.

“U okviru nadležnosti Uprave su aktivnosti koje se odnose na poslove prikupljanja, analize i obrade podataka, kao i dostavljanje obrađenih informacija nadležnim organima, kada se procijeni da u vezi sa transakcijom ili licem postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu pranja novca ili finansiranja terorizma. S tim u vezi, ukoliko organ uprave dođe u posjed informacije koja se odnosi na lica ili transakcije vezane za Crnu Goru, a koje su okarakterisane kao sumnjive, biće preduzete sve aktivnosti u domenu nadležnosti USPNFT”, saopšteno je iz Uprave.

Iz Poreske uprave su “Vijestima” kazali da će, u cilju provjere regularnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza firmi uključenih u slučaj preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, u skladu sa zakonima o poreskoj administraciji i o inspekcijskom nadzoru.

Oraskom i Vlahović negirali vezu sa fondom Monte Mena

Iz kompanije Oraskom juče su saopštili da već šest godina ne investiraju u fond Monte Mena.

"Kao što smo nekoliko puta saopštavali, počev od 14. juna 2012. kada smo prvi put reagovali na ovu informaciju, još od jula 2010. Oraskom divelopment holding ne investira u panamski investicioni fond Monte Mena, niti u bilo koji drugi fond sa sjedištem u toj zemlji već šest godina. Sljedstveno tome, od jula 2010. ni predsjednik borda direktora Oraskoma, Samih Saviris, nije direktor ni u jednom fondu sa sjedištem u Panami. Tokom tog perioda, promet fonda, uneseni i izneseni kapital iznosio je 0.00 eura”, saopšteno je iz Oraskoma.

U vezi sa ovom aferom reagovao je i savjetnik predsjednika Vlade Vojin Vlahović.

"Povodom tvrdnji prema kojima sam 'krajnji korisnik' izvjesnog privrednog društva iz Paname, izjavljujem radi tačnog informisanja javnosti da nijesam niti sam ikada bio 'krajnji' niti bilo kakav drugačiji 'korisnik', niti vlasnik, suvlasnik, predstavnik navedenog ili bilo kojeg drugog privrednog društva niti bilo kojeg drugog subjekata iz Paname, kao i da nemam nikakve veze ni sa kakvim subjektima iz Paname”, naveo je Vlahović.

On je kazao da nikada nije prihvatio poziciju da bude član društva o kojem je riječ ili da bude imenovan na funkciju koja se pominje, kao i da nikada nije potpisao ili prihvatio da budem imenovan.

"Nemam nikakve tajne račune, u vezi sa radom te ili bilo koje druge kompanije, niti sam ikada primio ikakvu naknadu povodom toga”, naveo je Vlahović u reagovanju.

Bonus video: