HRVATSKI PORTALI OBJAVILI DA JE CRNOGORSKI SINDIKAT LOBIRAO SA 600.000 EURA

SSCG: Nismo dali ni cent za lobiranje

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica je kazao da je ta cifra istrgnuta iz konteksta u podacima iz registra jer predstavlja ukupan budžet Saveza sindikata, a ne novac izdvojen za lobiranje
395 pregleda 1 komentar(a)
“To nam je cijeli budžet”: Zarubica, Foto: Boris Pejović
“To nam je cijeli budžet”: Zarubica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.12.2018. 00:40h

Hrvatski portali objavili su da je Savez sindikata Crne Gore u 2017. godini potrošio 600 hiljada eura za lobiranje kod evropskih institucija, najviše u regionu, pozivajući se na sajt politico i evropski registar transparentnosti.

Iz Saveza sindikata “Vijestima” su kazali da to nije tačno i da su portalima u Hrvatskoj već uputili demant. Oni su naveli da za lobiranje kod evropskih institucija nijesu potrošili ni cent i da se time uopšte ne bave. Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica je kazao da je ta cifra istrgnuta iz konteksta u podacima iz registra jer predstavlja ukupan budžet Saveza sindikata, a ne novac izdvojen za lobiranje.

“SSCG je i sam bio zatečen informacijom koju je prenio hrvatski portal novac.hr, a u kojem je navedeno da je Savez sindikata Crne Gore potrošio 600 hiljada eura na lobiranje u EU, što je u potpunosti neistinita informacija. Upravo iz tog razloga, čim smo saznali za objabljeni članak, reagovali smo sa adekvatnim demantom”, naveli su “Vijestima” iz SSCG-a.

Ovaj hrvatski portal objavio je tekst pod naslovom “Crnogorski sindikati dali 600 tisuća eura na lobiranje u EU, Hrvatska gospodarska komora potrošila upola manje”. Taj tekst su zatim prenijeli ostali portali.

Iz SSCG kaže da se uvidom u Transparency Register lako može utvrditi da za lobiranje nijesu izdvojili nijedan cent, i da nigdje u tom registru nije precizirano da se ta cifra odnosi na lobiranje u EU.