Hemskerk: Velika je čast predstavljati Crnu Goru u Upravnom odboru Svjetske banke

U zajedničkom saopštenju dva ministarstva navedeno je da je na sastanku Hemskerka sa crnogorskim ministrima poljoprivrede i nauke, Petrom Ivanovićem i Sanjom Vlahović, razgovarano o više mogućnosti u oblasti poljoprivrede, biznisa i inovacija kako bi se dodatno intenzivirala saradnju između Crne Gore i SB
53 pregleda 5 komentar(a)
Petar Ivanović, Sanja Vlahović, Frank  Hemskerk, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, Sanja Vlahović, Frank Hemskerk, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.04.2016. 12:18h

Projekti na kojima rade crnogorska ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i nauke predstavljaju najbolju praksu koja se može podijeliti sa drugim zemljama, ocijenio je izvršni direktor holandske konstituence u Svjetskoj banci (SB), Frank Hemskerk.

U zajedničkom saopštenju dva ministarstva navedeno je da je na sastanku Hemskerka sa crnogorskim ministrima poljoprivrede i nauke, Petrom Ivanovićem i Sanjom Vlahović, razgovarano o više mogućnosti u oblasti poljoprivrede, biznisa i inovacija kako bi se dodatno intenzivirala saradnju između Crne Gore i SB.

"Velika je čast predstavljati Crnu Goru u Upravnom odboru SB. Uspostavili smo jako partenrstvo i ponosan sam što sam bio u prilici da se susretnem sa dva crnogorska ministra", rekao je Hemskerk po završetku sastanka.

Ivanović i Vlahović, koji su u Vašingtonu na poziv SB učestvovali na Trećem sastanku na visokom nivou na temu razmjene znanja, predstavili su rezultate projekata koji se u Crnoj Gori realizuju u saradnji sa tom finansijskom institucijom.

Ivanović je saopštio konkretne podatke o efektima implementacije MIDAS programa, koji se odnose na povećanje zaposlenosti, održivog rasta u sektoru poljoprivrede i smanjenja siromaštva u ruralnim područjima.

Hemskerk je kazao da je poljoprivreda sektor se najvećim multiplikativnim efektima podške.

"Pored direktne podrške poljoprivrednim priozvođačima u visini od 50 odsto iznosa ukupne investicije, sredstvima MIDAS projekta izgrađen je prvi granični prelaz za poljoprivredne proizvode u Luci Bar, opremljeno više laboratorija, sproveden proces kategorizacije objekata u kojima se proizvodi hrana i u kontinuitetu realiziovani programi obuke, posebno u oblasti veterine", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da je sveobuhvatan pristup podrške poljoprivrednim proizvođačima uz istovremeno jačanje institucija zaduženih za poljoprivredu, poput Agencije za plaćanje, ono što taj projekat odvaja od ostalih.

"Veoma pozitivno iskustvo i posebno postignuti rezultati, kvalifikuju projekte MIDAS i IPARD-like u red onih koji se kao najbolja praksa mogu podijeliti sa drugim zemljama u kojima SB realizuje projekte", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o nastavku projekta MIDAS, koji bi bio fokusiran na ciljeve komplementarne politikama Vlade i SB, kao što su podrška povećanju zaposlenosti i proizvodnji.

Vlahović je na sastanku predstavila aktivnosti realizovane u oblasti visokog obrazovanja, nauke i inovacija, u okviru HERIC projekta, koje SB finansira u iznosu od 12 miliona EUR.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja implementacija HERIC projekta dala izuzetne rezultate na polju podizanja kvaliteta visokog obrazovanja i nauke u Crnoj Gori, kao i da bi se stoga realno moglo očekivati njegovo produženje do kraja 2018. godine.

Nova podrška SB predložena je u oblasti primjene inovacija u biznis sektoru i uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori.

Vlahović je predložila tri pravca buduće saradnje - uspostavljanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori, podršku inovacijama kroz podsticaj formiranja inovativnih start-up i spin-off preduzeća, kao i putem uspostavljanja novog centra izvrsnosti, što bi obezbijedilo dalju nadgradnju naučnoistraživačkih kapaciteta i infrastrukture u koju je u prvom cikusu već uloženo preko šest miliona EUR.

Hemskerk je dao punu podršku toj inicijativi i obećao da će se založiti za interese Crne Gore u pravcima koji su predstavljeni, posebno što se projekti koji su predloženi podudaraju sa ciljevima i prioritetima SB za naredni period.

Bonus video: