Ugovor raskidaju zbog privatnih interesa

Oni su na konferenciji za novinare optužili Vladu za opstrukciju, a ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da je ministar “strateks turizma”, a ne strateške grane privrede
290 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2016. 06:52h

Iza namjere da se raskine ugovor za hotel As u Perazića dolu stoje privatni interesi pojedinaca iz Budvanske rivijere, u kojoj vlasnički udio ima kompanija Strateks, tvrde predstavnici investitora - kompanija Montena invest i Nega Turs, Vladislav Popović i Dejan Gardašević.

Oni su na konferenciji za novinare optužili Vladu za opstrukciju, a ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da je ministar “strateks turizma”, a ne strateške grane privrede.

As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom godine pokrenulo procedure raskida ugovora i naplate bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sber banke. Ministarstvo je početkom marta podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su, kako je objašnjeno, utvrdili da garancija, koja je priložena uz Aneks ugovora nije validna. Prijave su podnijete protiv Gardaševića i Popovića, kao i Nedeljka Gardaševića i Viktora Mazanova i dva NN lica.

Dejan Gardašević je kazao da je rusku Sber banku predložila Vlada jer je to najveća banka u Rusijii. “Kad smo obezbijedili garanciju, Vlada je utvrdila da je validna. Prošle godine su uvedene sankcije Ruskoj federaciji i banka je odbila da isplati novac. Naša firma iz Rusije je ruskom tužilaštvu podnijala krivičnu prijavu protiv banke”, rekao je Gardašević. On je objasnio da su u januaru dali tri predloga Govozdenoviću kako da se riješi problem, ali da im do danas niko nije odgovorio.

“Dali smo predlog da mi platimo ta tri miliona. Drugo, ako dođe do raskida ugovora, da nam se odbije od naše naknade ta tri miliona, ili da Vlada izda opterećenje na hotel od tri miliona. Na sve to dobili smo samo krivičnu prijavu”, istakao je Gardašević.

Dodao je da je jedan od službenika Ministarstva po nalogu Gvozdenovića pokušao nedavno u budvanskom katastru da upiše hotel na Budvansku rivijeru, bez isplate naknade koja im pripada po glavnom ugovoru iz 2002. godine.

“U slučaju raskida država treba da nam isplati 70 odsto uloženog novca, a Vlada nam je priznala da smo do sada uložili 43 miliona eura”, naveo je Gardašević.

Popović je kazao da je sav novac u hotel uložen iz sopstvenih sredstava i da nijesu uzeli nijedan kredit u inostranstvu ili Crnoj Gori.

“Jedna od razloga kašnjenja je i taj što nam je Vlada sa dvije godine zakašnjenja dala građevinsku dozvolu, a kasnije je nastupila kriza. Dozvolu je trebalo da daju u maju 2004. a dobili smo je tek u decembru 2006. godine”, kazao je Popović.

Našli su bili, kako je dodao, nekoliko partnera sa kojima su željeli da završe hotel, ali to nijesu mogli zbog opstrukcija iz Vlade. Jedan od partnera je IFC (Međunarodna finansijska korporacija) članica Svjetske banke, a drugi je Kokaris grupa iz Grčke.

“IFC-u i grčkom ambasadoru u Crnoj Gori je saopšteno iz Vlade da mogu da ulažu, ali ne sa Gardaševićima sa kojima će biti raskinut ugovor”, kazao je Popović.

Prema aneksu, investitor je trebalo da u prvoj fazi rekonstrukcije hotela uloži najmanje 15 miliona, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

“Do 2003. smo uložili 22 miliona maraka, a od potpisivanja aneksa 5,5 miliona. Radili smo cijelu 2014. godinu, ali smo stali sa radovima kada je najavljen raskid ugovora”, kazao je Gardašević.

Bez odgovora iz resornog ministarstva

“Vijesti” od Ministarstva turizma nijesu dobile odgovor na pitanja u vezi sa tvrdnjama vlasnika hotela As. “Vijesti” su pitale da li je tačno da je izabrana Sber banka za davanje garancija na Vladin predlog, zašto se Ministarstvo od junara ne izjašnjava o predlozima vlasnika hotela za rješenje problema i da li su tačne tvrdnje da iza svega stoje privatni interesi u okviru Budvanske rivijere, te da je Vlada savjetovala IFC-u i Kokaris grupi da ne ulaze u partnerstvo sa investitorima.

Jedno od pitanja je bilo i da li je država obezbijedila novac za isplatu vlasnicima Asa 70 odsto uloženih sredstava u slučaju da dođe do raskida ugovora.

Skupštinski Odbor za ekonomiju naredne sedmice treba da odluči o inicijativi SDP-a da se sasluša Gvozdenović u vezi sa hotelom As. Gardašević i Popović su kazali da su spremni da dođu na tu sjednicu i saopšte poslanicima sve što ih interesuje.

Ne bježe od raskida ugovora, ali hoće 70 odsto uloženog

Popović je kazao da ne bježe od obaveza ni raskida ugovora, ali da sve bude po zakonu.

“Neće nas niko plašiti prijavama da nam otme ono što smo bez kredita pošteno uložili za razliku od ostalih koji su otimali novac od crnogorskih građana, pa ulagali. Tražimo da je zakon jedanak za sve.

Raskid ugovora znači da nam se isplati 70 odsto uloženog”, kazao je Popović.

Dodao je da treba javnost da provjeriti reference američke Strateks grupe koja nema iskustva koja prezentuje na sajtu.

“Kakve veze ima internet provajder sa hotelijerstvom i gradnjom marina? Reklamiraju hotel Grin vilidž koji je u Kabulu (Avganistan) i koji je smještaj za građevinske radnike. Da li je to visokoelitni turizam?” pitao je Popović.

Na konferenciji za novinare pokazane su slike Grin Vilidža u Avganistanu.

Osnivači Nega tursa su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, preduzeća Montena invest i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov.

Galerija

Bonus video: