Štite mještane, ali su investitori važniji

Novosel saopštio da su mu iz Morskog dobra i Qatari Diara obećali da se plaža Plavi horizonti neće u potpunosti zatvoriti za javnost, već da će najmanje 30 odsto površine ostati dostupno svima
86 pregleda 9 komentar(a)
Plavi Horizonti, Foto: Realmonte.net
Plavi Horizonti, Foto: Realmonte.net
Ažurirano: 01.04.2016. 20:29h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) saopštio je juče da su mu iz Morskog dobra i kompanije Qatari Diara obećali da se plaža Plavi horizonsti neće u potpunosti zatvoriti za javnost, već da će najmanje 30 odsto njene površine ostati dostupno svima.

On je juče održao sastanak sa predstavnicima tog javnog preduzeća i Mjesne zajednice Krtoli, ali iza zatvorenih vrata - objasnivši da novinari ne mogu pratiti skup jer za njih nema mjesta u kabinetu od nekoliko desetina kvadrata.

Krtoljani su došli u posjed ugovora koji je 2013. Morsko dobro sklopilo sa Katarcima, koji u uvali Pržna treba da grade luksuzni stambeno-turistički kompleks.

Time im je omogućeno da nakon izgradnje hotela zatvore pristup Plavim horizontima svima osim svojim gostima, na minimum 70 odsto površine plaže.

Mještani kažu da je ta plaža glavna je turistička atrakcija, da zbog nje dolazi veliki broj gostiju, a da od turizma živi dobar dio lokalnog stanovništva...

Novosel je nakon sastanka kazao da mu je i samom ta odredba ugovora „malo sporna”, ali da su mu iz Morskog dobra i Qatari Diara rekli da plažu neće u potpunosti zatvoriti za javnost.

“Narednih godinu-dvije dok bude tekla izgradnja kompleksa u uvali Pržna, plaža će cijelom svojom površinom biti otvorena za sve, a kasnije će najmanje 30 odsto uvijek biti na raspolaganju javnosti”, kazao je Novosel.

On, međutim, nije konkretno odgovorio kako je moguće da se potpuno ili djelimično ograničava pristup javnosti plaži, koja još od 1968. ima status zaštićenog spomenika prirode.

“To ne doživljavam kao zabranu, već kao neka ograničenja. Ako je to hotelska plaža, ona je dostupna samo gostima hotela, ali i ostalima pod jednakim uslovima”, rekao je Novosel.

Kazao je da je Opština odbila zahtjev MZ Krtoli da traži poništenje ugovora između Morskog dobra i Qatari Diara kao nezakonitog i neustavnog.

“Mislim da to nije naša nadležnost, niti se problem prevazilazi na taj način. Ja ću se zalagati da sve što se tamo bude dešavalo i preduzimalo, bude u interesu građana Krtola i Opštine Tivat, ali na neki način, treba da damo i prostor tim investitorima da mogu razvijati projekat. To su kompatibilne stvari, samo treba naći riješenje koje će zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Nikako nisam za raskidanje ugovora, već možda preispitivanje u dijelu procenata za hotelsku i plažu slobodnu za sve”, poručio je.

Gradonačelnik je kazao da će od tog projekta najviše benefita imati upravo mještani Krtola.

Ivan Starčević : To su mutne rabote, ugovor je nezakonit i neustavan

Predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević rekao je da neko od dobrih domaćina iz Krtola hoće da stvori socijalne slučajeve, na način što će im zabraniti pristup plaži koja je izvor njihovih turistčkih prihoda.

Ocijenio je da je ugovor Morskog dobra i Qatari Diara neustavan i nezakonit...

“Najčudnije je to što je predstavnik Morskog dobra kazao da je ugovor spreman za preispitivanje, ali da 'ipak treba ispoštovati interese velikih investitora'. Znači, građani Krtola, Tivta i Crne Gore su našoj lokalnoj upravi i državnim firmama u drugom planu, jer treba poštovati interese investitora”, ocijenio je Starčević .

Reko je da je Novosel njihov zahtjev za sastankom ispoštovao tek kada je načuo da će Krtoljani preduzeti radikalne mjere i blokadu saobraćajnica...

“Postavlja se pitanje da li su Krtoli od interesa za lokalnu samoupravu Tivta. Da li smo građani nekog desetog reda”, kazao je Starčevič.

On je konstatovao da se iza svega krije “neka mutna rabota“ i obrazložio da u ugovoru iz 2010. godine - kojim je HTP Primorje katarskoj kompaniji prodalo imovinu u uvali Pržno, piše da to HTP ima važeći „ugovor o zakup plaže sa Obalnom upravom“. Takav organ ne postoji u sistemu državne uprave.

Bonus video: