Pejović: Država ima ozbiljan problem

“Prije ili kasnije moraćemo da se oslonimo na podršku MMF-a uz bolne rezove potrošnje”
99 pregleda 0 komentar(a)
Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović
Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2016. 20:22h

Država ima ozbiljni problem održivosti javnih finansija, što je jasno kada se posmatra odnos javnog duga države i visine bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocijenio je nezavisni analitičar Zarija Pejović.

“Pravo je pitanje koliko se u analizama možemo osloniti na podatke Monstata i uopšte procijenjenu visinu BDP-a”, kazao je Pejović.

BDP je, prema preliminarnim podacima koje je u srijedu saopštio Monstat porastao 3,2 odsto. To je znatno manje od očekivane Vladine procjene rasta od 4,3 odsto. Vlada je očekivala da će BDP iznositi 3,66 milijardi eura, a Monstat ga je sada procjenio na 3,59 milijardi. Konačnu vrijednost BDP-a za 2015. Monstat će objaviti u septembru.

Pejović je objasnio da dok javni dug u početnom stadijumu raste linearno, sada se već nalazi u eksponencijalnoj fazi rasta.

“Rast kamatne stope na emitovane euroobveznice govori o unutrašnjem riziku Crne Gore, budući da kamatne stope u eurozoni teže minimumu zbog mjera kvantitavnog popuštanja Evropske centralne banke. Javni dug je pitanje opravdanosti rashoda, ali i visine javnih prihoda koji bi morali da budu veći, da bi potrošnja mogla da se finansira, a zaduženja otplaćuju”, rekao je Pejović.

Da bi proširili bazu za naplatu poreza fale, prema njegovim riječima, ozbiljni investitori u sektoru proizvodnje.

“To je pitanje snage institucija, ali i političkih promjena neophodnih u suzbjanju korupcije. Da li naš politički sistem ozbiljno percipira taj problem vidjećemo u bliskoj predizbornoj kampanji. Prostor za dalje uvećanje potrošnje je sve manji. Smatram da ćemo prije ili kasnije morati da se oslonimo na podršku MMF-a što bi moglo da podrazumijeva bolno rezanje javne potrošnje”, zaključio je Pejović.

Bord MMF-a je početkom marta preporučio Crnoj Gori da preduzme mjere i obuzda izdatke za plate u javnom sektoru, poboljša održivost penzijskog sistema i poveća ubiranje prihoda u cilju smanjenja javnog duga, koji bi u naredne tri godine mogao da pređe 80 odsto bruto domaćeg proizvoda.

MMF je početkom marta objavio zaključke za Crnu Goru povodom konsultacija iz 2015, u kojima je naveo da povećanje penzija i plata u javnom sektoru, uvođenje naknada za majke sa troje i više djece, kao i poreski podsticaji za strateške projekte predstavljaju dodatni pritisak na budžet.

Dug skinuli sa dnevnog reda

Vlada je juče sa sjednice povukla dvije najavljene tačke dnevnog reda, odnosno razmatranje dokumenata - Smjernica makroekonomske i fiskalne politike za period od 2016. do 2019. godine i Izvještaja o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar 2015. godine. Prema Zakonu o statistici kada Monstat objavi podatke, ostale državne institucije moraju da ih se pridržavaju, što znači da Ministarstvo finansija u izvještajima mora koristiti nove podatke Monstata.

Smanjenje ranije Vladine procjene uticaće na to da državni dug od očekivanih 2,2 milijarde na 31. decembar sada iznosi 61,2 odsto BDP-a.

Bonus video: