Ivanović: Vlada obezbijedila 52 miliona eura za podršku investicijama do 2020. godine

“Sa predstavnicima IFC-a smo razgovarali o tome kako direktno, posredstvom te institucije, ili indirektno, preko bankarskog sektora, obezbijediti novac za investicije, kako ne bi razmišljali da zbog nedostatka sredstava, novac iz IPARD-a ne bude povučen”, naveo je Ivanović u saopštenju
1 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2016. 16:11h

Vlada je, u okviru razgovora sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Svjetske banke (SB), obezbijedila 52 miliona eura za podršku investicijama u periodu do 2020. godine, saopštio je Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da je Ivanović, nakon učešća na konferenciji SB u Vašingtonu, odvojeno razgovarao sa predstavnicima te finansijske institucije i IFC-a o nastavku saradnje.

“Obezbijedili smo 52 miliona eura za podršku investicijama do 2020. Taj novac u iznosu od 50 odsto podrške ne dajemo unaprijed poljoprivrednicima, već kada realizuju investiciju”, kazao je Ivanović.

On je dodao da je poljoprivrednim proizvođačima, da bi završili projekte, potrebno dodatnih 100 miliona eura za investicije.

“Sa predstavnicima IFC-a smo razgovarali o tome kako direktno, posredstvom te institucije, ili indirektno, preko bankarskog sektora, obezbijediti novac za investicije, kako ne bi razmišljali da zbog nedostatka sredstava, novac iz IPARD-a ne bude povučen”, naveo je Ivanović u saopštenju.

On je dodao da je sa predstavnicima SB dogovoren nastavak druge faze projekta MIDAS, kao i da će, kako stvari stoje, poljoprivreda zauzimati važno mjesto u petogodišnjem planu aktivnosti SB u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na konferenciji SB, koja se prethodna dva dana održavala u Vašingtonu, ocijenjeno vrlo pozitivno i poučno iskustvo Crne Gore u sprovođenju projekata MIDAS i IPARD-like.

Ti projekti se, kako su podsjetili iz Ministarstva, sprovode u saradnji sa SB u cilju razvoja poljoprivrede i jačanja konkuretnosti crnogorskih proizvođača.

Na sastanku je ocijenjeno da je iskustvo Crne Gore predstavljeno kao uspješan primjer zemljama članicama, gdje SB realizuje slične projekte.

Ivanović je na Sastanku na visokom nivou, na kojem je učestvovao na poziv SB, predstavio crnogorsko iskustvo govoreći na panelu pod nazivom Povećanje produktivnosti u poljoprivredi kroz razmjenu znanja.

“Skup u Vašingtonu bila je dobra prilika za razmjenu iskustava zemalja članica kada su u pitanju poljoprivreda i ruralni razvoj. Učešće na konferenciji dalo nam je priliku da predstavimo rezutate projekta MIDAS I IPARD like, koje realizujemo sa SB skoro šest godina”, saopštio je Ivanović.

On je dodao da su predstavnici Ministarstva dobili poziv da prenesu svoje iskustvo zemljama regiona i svijeta gdje SB realizuje slične projekte.

“Postignuti rezultati u poljoprivredi su vidljivi i veliki broj zemalja pokazao je interesovanje da prenesemo iskustva Crne Gore”, kazao je Ivanović.

Bonus video: