MORT odgovorilo Jelušić: Politička ostrašćenost ne može pojačati argumente, niti promjeniti činjenice

"Ni jedno pravo građana Crne Gore, u ovom slučaju Budve, neće biti uskraćeno, pa ni pravo da, javnom raspravom i drugim modalitetima demokratskog odlučivanja spriječe ono što smatraju štetnim, makar takva ocjena za njih same bila štetna"
1 komentar(a)
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
budvanska marina, Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 31.03.2016. 15:26h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) reagovalo je na tvrdnje potpredsjednice Građanskog pokreta URA i članice Opštinskog odbora tog pokreta iz Budve Božene Jelušić.

Jelušić je obraćajući se ministru održivog razvoja i turizma Branimiru Gvozdenoviću kazala da će URA insistirati i tražiti preko svih državnih organa ko je i kakav je program smislio za budvansku luku.

Reagovanje Ministarstva prenosimo integralno:

"U prethodnom reagovanju na navode gospođe Jelušić argumentovano smo negirali niz iznijetih optužbi, pojašnjavajući nadležnosti ovog Ministarstva u domenu upravljanja prostorom. I pored toga, gospođa Jelušić u novom obraćanju, iznosi neutemeljene i konfliktne teze, bespotrebno pokušavajući da ih osnaži političkim animozitetom i nabojem. Razumijemo potrebu da se iznošenje mišljenja podredi potrebama i oportunitetu nekog političkog subjekta, ali smatramo da to nije dobro i da ne doprinosi javnom interesu. Naime, politička ostrašćenost ne može pojačati argumente, niti promjeniti činjenice. A činjenica je da Ministarstvo održivog razvoja i turizma ulaže maksimalne napore da na najbolji mogući način tretira crnogorski prostor kao resurs, i da pritom apsolutno poštuje procedure i zakonsku regulativu. Zbog toga se nikako ne može smatrati utemeljenom teza da se “planovi MORT-a usvajaju ne na osnovu strukovnog konsenzusa i revidentskih i ekspertskih mišljenja, nego na osnovu kupljenih odbornika – stručnih laika, ali politički presudnih činilaca”. Na stranu ovakvo omalovažavanje legitimnih predstavnika građana. No, trebalo bi da je gospođa Jelušić upoznata sa činjenicom da planovi MORT-a, prije finalizacije, prolaze i Savjet za uređenje prostora, čiji su članovi ugledni stručnjaci u domenu prostornog planiranja, urbanizma, kulturne baštine, saobraćaja. Krajnje je nejasan i stav da “MORT mora znati da postoji Zakon o javnim nabavkama, da postoje licitacije …”., a što je potvrda da ovakve priče o javnom interesu zapravo samo kamufliraju politikantstvo u kojem je svaka vrsta optužbe legitimna. Taj utisak ne može promijeniti ni ovakav način pominjanja projekta u Miločeru i Mamule. No, ne mari, treba ih pominjati. U sličnom kontekstu je nekada pominjan i Porto Montenegro, pa će tako biti i sa Mamulom i sa Miločerom. Samo nečinjenje obezbjeđuje zavjetrinu u kojoj nikome ništa ne možete “skriviti”.

MORT nema nadležnosti da upravlja izjavama i radnjama kompanije koja je izrazila interesovanje za budvansku marinu, pa taj dio optužbi nećemo komentarisati. Sigurno je samo da nikakve izjave ne mogu uticati na obavezu da svakom projektu mora prethoditi apsolutno poštovanje zakonske procedure, bez obzira o kom investitoru se radi. Dakle, ni jedno pravo građana Crne Gore, u ovom slučaju Budve, neće biti uskraćeno, pa ni pravo da, javnom raspravom i drugim modalitetima demokratskog odlučivanja spriječe ono što smatraju štetnim, makar takva ocjena za njih same bila štetna.

Slažemo se sa gospođom Jelušić da više očiju bolje vidi, da bi bilo sjajno kada bi se sve odluke mogle donositi stručno-ekspertskim (štaviše – opštim građanskim) konsenzusom. To, na žalost, nije moguće. Naime, često se i nečiji lični ili politički interes pojavi kao smetnja u prihvatanju opšteg dobra, da i ne govorimo o ekspertskim razlikama. Zbog toga, u svakoj državi, postoje zakoni i procedure i oni se moraju poštovati takvi kakvi su. A te zakone i procedure treba mijenjati i dorađivati, ako ni u čemu, a ono u povećanju transparetnosti i stepena učešća javnosti u odlučivanju. No, i za to postoje procedure. Ne možemo sopstvene stavove proglašavati apsolutnom istinom i očekivati da ih svi drugi prihvate, a zatim neko realizuje i za njih odgovara. To se zove „pamet na daljinu“. Lako je zaustaviti – teško je ići naprijed.

Još jedan detalj: kontradiktorno je reći: “Hoćemo Vama da pomognemo, da Vam ne propadaju projekti, naravno, u interesu svih nas”, a onda, u istom tekstu, konstatovati: “Zato je, očigledno, suvišna svaka diskusija”. I pritom – i dalje diskutovati!

Kada je riječ o javnom interesu, nema suvišne diskusije, ma koliko se sa nekim ne slagali. Zato je Ministarstvo otvoreno za svaku razmjenu mišljenja i zainteresovano za svaku vrstu sugestija. Ako, za momenat, stavimo po strani partijsko-politički naboj i taj motivacioni izvor, u ovakvim istupima često ima korisnih razmišljanja, te nastojimo da ih razumijemo na konstruktivan način. A naše reagovanje je motivisano samo potrebom da razdvojimo istinu od političke demagogije.

Bonus video: