Bojanić Đukanoviću: Nijesam očekivao drugačiji odgovor, osim da ni euro nije naplaćen

"Privredni sud će donijeti rešenje o diobi nakon što stečajni upravnici, poslije finalizacije postupka fomiranja stečajne mase, podnesu nacrt rešenja za glavnu diobu. Tada ćemo precizno znati u kojoj mjeri se država namirila kao povjerilac", kazao je Đukanović na premijerskom satu
4 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2016. 14:06h

Premijer Milo Đukanović kazao je da će se znati koliko je novca država naplatila iz stečajnih postupaka preduzeća kojima je dala garancije tek kada se ti postupci okončaju.

"Privredni sud će donijeti rešenje o diobi nakon što stečajni upravnici, poslije finalizacije postupka fomiranja stečajne mase, podnesu nacrt rešenja za glavnu diobu. Tada ćemo precizno znati u kojoj mjeri se država namirila kao povjerilac", kazao je Đukanović danas na premijerskom satu.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić tražio je odgovor na to pitanje od premijera. Bojanić je podsjetio da je država od 2010. do 2014. godine dala 181,12 miliona eura garancija preduzećima KAP, Željezara, Pobjeda, Fabrika elektroda, Mi-rai, Lenka i Mengolija.Svih devet firmi je otišlo u stečaj.

Nezavisni poslanik je kazao da ne spori potrebu države da pomogne privredi, ali ne na način da se novac daje kompanijma koje nijesu imale ekonomske performanse da ga vrate.

"Nijesam očekivao drugačiji odgovor, osim da ni euro nije naplaćen. Ko je za to odgovoran, jer je ovo definitivno šteta za budžet Crne Gore? Da li je bilo kontra garancija i šta su radili Komisija za kontrolu državne pomoći i resorna ministarstva i ko je tu išta kontrolisao", istakao je Bojanić koji smatra da se taj novca neće nikada naplatiti.

Đukanović je ocijenio da je cilj Bojanića i njegovih političkih istomišljenika da te firme prestanu da rade.

"Mi mislimo da je dobro za ekonomsku budućnost da one rade. Uspjel ism oda sačuvamo KAP i Željezaru koji će i dalje biti okosnica ekonomskog razvoja", rekao je Đukanović.

Bonus video: