Za razvoj stočarstva u durmitorskom kraju

“Cilj prvog projekta je revitalizacija farme ovaca na Pišču u Opštini Plužine, dok je cilj drugog izgradnja moderne farme angus goveda na Žabljaku”
344 pregleda 6 komentar(a)
Durmitor, Foto: Damira Kalač
Durmitor, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 30.03.2016. 10:04h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, potpisao je danas sa predstavnicima kompanija HM Durmitor i Agro Carine ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata iz Razvojnog Abu Dabi fonda.

Ivanović je kazao da su oba projekta, koja su potpisana u okviru projekta ADMAS (Abu Dabi to Montenegro Agricultural Support), usmjerena na razvoj stočarstva u durmitorskom kraju.

“Cilj prvog projekta je revitalizacija farme ovaca na Pišču u Opštini Plužine, dok je cilj drugog izgradnja moderne farme angus goveda na Žabljaku”, rekao je Ivanović.

Iz Ministarstva je saopšteno da oba projekta nijesu usmjerena samo na lokalni razvoj, već da dodatno omogućavaju jače uvezivanje poljoprivrede i turizma, generišu potencijal za veći izvoz i predstavljaju osnov da "korak po korak" postanu otkupni centri za dobre domaćine i poljoprivredne proizvođače sa Durmitora.

“Oba projekta fokusirana su i na proizvodnju kvalitetnih proizvoda i daju doprinos daljem jačanju standarda u poljoprivrednoj proizvodnji”, kazao je Ivanović.

On je dodao da će Ministarstvo biti pouzdan partner svim kompanijama na putu ostvarenja postavljenih ciljeva ADMAS projekta.

“Pored novih radnih mjesta, oba projekta osmišljena su tako da povežu crnogorsko primorje i sjeverni dio zemlje. Na taj način konkretno pokazujemo odnos države prema regionalnom razvoju. Želim potpisnicima ugovora da što prije realizuju projekte i da ulažući trud i rad, ostvare i veći profit”, naveo je Ivanović.

Izvršni direktor kompanije HM Durmitor, Vladimir Kujundžić, podsjetio je da se to preduzeće bavi organskim uzgojem ovaca i proizvodnjom organskog mesa i mlječnih proizvoda.

Na farmi trenutno ima hiljadu ovaca, a sva proizvodnja se realizuje kroz sopstvene ugostiteljske objekte.

“Sredstva iz kredita uložićemo u uzgoj angus goveda koja se drže isključivo na paši i od kojih se dobija najkvalitetnije meso. U pitanju je kompletno organska proizvodnja na našem zemljištu koje je već sertifikovano kao organsko”, rekao je Kujundžić.

On je dodao da je za meso od angus goveda obezbijeđeno tržište, kroz hotelsko turističke kapacitete koji su u vlasništvu kompanije, ali i da postoji odlična tražnja i šire.

“Vjerujemo da ćemo ovim projektom podići proizvodnju na veći nivo i da ćemo sa tako visokovrijednim proizvodom izaći na izvozna tržišta, uz zadovoljenje domaćih potreba iz dijela elitnog turizma u Crnoj Gori”, saopštio je Kujundžić.

Angus goveda biće nabavljena iz Irske i Kanade. Projektom je predviđen kapacitet farme od 500 grla koja će biti uvežena u nekoliko turnusa, zbog kompleksnosti procedure vezane za nabavku te vrste.

Iz Ministarstva su naveli da će povećanje proizvodnje na farmi na Pišču, koja je u vlasništvu firme Agro Carine, takođe obezbijediti veću ponudu zdravih, planinskih i tadicionalno proizvodenih proizvoda turističkom tržištu.

Direktor te kompanije, Vladimir Popović, rekao je da će sredstva biti uložena u proširenje kapaciteta farme na Pišču, koja trenutno ima 600 ovaca i 30 goveda.

“S obzirom na to da smo vlasnici više restorana, hotela Delfin i novog hotela Park, koji će biti otvoren ove sezone, planiramo da proširimo proizvodnju, jer imamo siguran plasman. Osim proizvodnje kvalitetnog mesa i mliječnih proizvoda imamo i značajne površine zemljišta na kojem uzgajamo krompir i povrće”, rekao je Popović.

On je saopštio da će i trgovine imati mogućnost da se snabdijevaju tradicionalnim proizvodima sa Pišča.

“Unaprijeđenje proizvodnje na farmi u Pišču značiće i mogućnost većeg otkupa od drugih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Plužine i okoline”, kazali su iz Ministarstva.

Ivanović je krajem decembra prošle godine potpisao prve ugovore o dugoročnom kreditiranju razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede iz razvojnog fonda Abu Dabija vrijednog 50 miliona USD sa predstavnicima kompanija “Vektra Jakić”, Milkraft, Mesopromet i ”Goranović”.

Minimalni iznos kreditnih sredstva iznosi milion USD, a maksimalni tri miliona USD.

Kamatna stopa na godišnjem nivou je 2,5 odsto, rok vraćanja kredita je 17 godina, a grejs period četiri godine.

Ministarstvo je krajem avgusta prošle godine, u saradnji sa Razvojnim fondom Abu Dabija i crnogorskim Investiciono razvojnim fondom (IRF), objavilo javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata u poljoprivredi.

Bonus video: