Povećana trgovinska razmjena u regionu

Crna Gora ove godine preuzima predsjedavanje CEFTA
0 komentar(a)
CEFTA sporazum, Foto: PKCG
CEFTA sporazum, Foto: PKCG
Ažurirano: 24.03.2016. 10:38h

Između zemalja potpisnica Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), još postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje i pored otklanjanja barijera i povećanja trgovinske razmjene, ocijenila je potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Ljiljana Filipović.

Ona je saopštila da je od 2006. godine, kada je sporazum potpisan, rast robne razmjene Crne Gore i njegovih potpisnica iznosio 30 odsto.

“U desetogodišnjem periodu učešće razmjene sa potpisnicama CEFTA zemalja u ukupnoj razmjeni Crne Gore se kretalo od 32,7 odsto (u 2007) do 44 odsto (u 2011)”, rekla je Filipović na konferenciji “Deset godina od potpisivanja CEFTA 2006 - rezultati i perspektive”, koju je PKCG organizovala u saradnji sa Ministarstvom ekonomije.

Filipović je dodala da je nakon ulaska Hrvatske u EU 2013, to učešće nešto niže i u posljednje dvije godine iznosi oko 39 odsto. Konferencija je, kako je saopšteno iz PKCG, organizovana kao uvodni događaj u crnogorsko predsjedavanje CEFTA sporazumom.

“Prioriteti predsjedavanja su dalja liberalizacija u trgovini uslugama, trgovinske olakšice, investicije i kretanje stručnjaka i kvalifikovane radne snage”, rekla je Filipović.

Goran Šćepanović iz Ministarstva ekonomije smatra da se u desetogodišnjem periodu postiglo mnogo. On kaže da je ovo jedinstveni sporazum kojim je potpuno liberalizovana trgovina industrijskim i poljoprivrednim proizvodima.

“Da li smo time završili posao? Ne, nijesmo. I dalje postoji veliki broj prepreka u trgovini koje treba eliminisati, a u tome očekujemo najveću podršku predstavnika biznisa”, poručuje Šćepanović.

Bonus video: