Uehara: Ne treba da bude važno koga znate, već da poštujete zakon

"Crna Gora zaslužuje pohvalu za usvajanje progresivnih zakona, koji doprinose stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, ali predstoji još posla na planu njihove primjene. Institucije moraju imati kapacitet i neophodnu podršku da sprovedu reforme na fer, transparentan i pravedan način, bez političkog uticaja"
60 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2016. 14:27h

Ne treba da bude važno koga znate već da poštujete proceduru, kazala je na konferenciji Američke privredne komore (AmCham) ambasadorka Margaret En Uehara govoreći o važnosti regulatornih reformi i jačanju vladavine prava kao glavnih uslova za bolje poslovno okruženje i razvoj biznisa.

Ona je navela da je na poboljšanju poslovnog ambijenta proteklih godina dosta učinjeno, ali da je ostalo još posla da na regulatornoj reformi i poboljšanju vladavine prava. Ambasadorka je kazala da svi na tržištu moraju biti ravnopravni, da treba stvoriti ambijent kako bi se ono što piše u zakonima i ugovorima poštovalo u praksi, i kako sudski postupci ne bi trajali u nedogled.

Uehara je navela i da država, ukoliko želi da razvija ekonomiju, mora biti konkurentna i po ovim pitanjima kako investitori ne bi otišli negdje drugo.

Centralna tema skupa bila je diskusija o stanju poslovnog ambijenta, kao i ekonomski uticaj NATO i EU integracija.

"Crna Gora zaslužuje pohvalu za usvajanje progresivnih zakona, koji doprinose stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, ali predstoji još posla na planu njihove primjene. Institucije moraju imati kapacitet i neophodnu podršku da sprovedu reforme na fer, transparentan i pravedan način, bez političkog uticaja. AmCham može pomoći da to što stoji na papiru bude primijenjeno u praksi", kazala je Uehara.

Ambasadorka je navela da su ove godine posebno bitni najavljeni novi zakoni o radi i o strancima i da oni treba da stvore fleksibilno tržište rada, i da američka komore u javnim rasprava o tim predlozima treba da ima značajnu ulogu.

Ona je ukazala da članstvo u NATO može imati pozitivne efekte na Crnu Goru kao investicionu destinaciju.

"NATO članstvo će služiti kao katalizator budućih investicija u Crnoj Gori, kroz unapređenje vladavine prava i stvaranje transparentnijeg i na pravilima zasnovanog sistema”, naglasila je Uehara.

Ona je navela da su prije nekoliko dana svi ambasadori SAD-a imali konferenciju sa predsjednik Barakom Obamom i državnim sekretarom Džonom Kerijem, i gdje je zaključeno da sa partnerima u svijetu treba zajedno da se bore protiv tri najveća problema terorizma, izbjegličke krize i globalnog zagrijavanja.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham-a Katarina Bulatović, istakla je da je AmCham u prethodnih osam godina rada, aktivno učestvovala u unapređenju poslovnog ambijenta i pozicionirala se kao uspješan posrednik u komunikaciji između privatnog sektora i državne uprave.

"Značajne aktivnosti ka boljem regulatornom okviru kroz proces harmonizacije sa regulativom EU su započete ili su već u toku u gotovo svim oblastima važnim za poslovanje. Međutim, sami zakoni i propisi nisu dovoljni. Neophodno je obezbijediti punu i neselektivnu implementaciju zakona, kako bi investitori imali garancije za uloženi kapital”, kazala je Bulatović.

Američka privredna komora osnovana je 2008. godine i okuplja 74 američke, međunarodne i lokalne kompanije koje posluju u Crnoj Gori. Misija AmCham-a je da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija.

Galerija

Bonus video: