Strateks grupa planira da preuzme kontrolu nad Budvanskom rivijerom

“Crna Gora je mlada zemlja, u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investitore, isti slučaj je sa Crnom Gorom. Ne vidim da postoje politički, već samo uobičajni poslovni rizici”
503 pregleda 7 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.03.2016. 18:08h

Strateks grupa planira da za par godina preuzme kontrolu nad Budvanskom rivijerom, gdje trenutno ima udio od 30 odsto, najavio je predsjednik te kompanije, Neil Emilfarb.

“Budvanska rivijera je takođe vlasnik Svetog Stefana, koji Vlada želi da zadrži u svom vlasništvu. Ideja je da se privatizuje Vladin udio i podijeli kompanija. Vlada bi zadržala Sveti Stefan, a mi bi mogli da preuzmemo kontrolu nad ostatkom“, kazao je Emilfarb u intervjuu za Glas Amerike.

On je, tokom posjete Vašingtonu, ocijenio da Crna Gora ima ogroman potencijal da postane prvoklasna destinacija, i da Strateks grupa planira niz projekata na cnogorskom primorju, ali i na sjeveru.

Emilfarb se u Vašingtonu sastao sa senatorima i kongresmenima da bi, kako je kazao, promovisao Crnu Goru.

“Kao što znate, uložili smo mnogo u Crnu Goru i potrebna nam je veća američka podrška, više investicija, turista. Ako američki senatori i kongresmeni pokažu interesovanje za Crnu Goru, to bi bio podsticaj za Amerikance i američke i druge investitore da dođu u tu zemlju, što bi povećalo interesovanje za nju. Crna Gora postaje poznata i uskoro će nadam se postati članica NATO-a”, naveo je on.

Emilfarb je podsjetio da je Strateks grupa počela da posluje u Crnoj Gori 2006. godine, uglavnom ulažući u nekretnine, od kojih je najpoznatije ekskluzivno turističko naselje Dukley Gardens (Dukli Gardens) gdje bi, kako je kazao, od oktobra trebalo da počne gradnja hotela sa pet zvjezdica.

Kompanija će, najavio je on, i u budućnosti više investirati u izgradnju hotela i sektor usluga.

“Crna Gora je mlada zemlja, u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investitore, isti slučaj je sa Crnom Gorom. Ne vidim da postoje politički, već samo uobičajni poslovni rizici”, kazao je Emilfarb.

Prema njegovim riječima, kompaniju u oktobru očekuje početak realizacije još jednog velikog projekta – proširenja i modernizacije marine u Budvi, u saradnji sa turskom Doguš grupom.

Emilfarb je kazao da se nada da će Budva 2018. godine dobiti prvoklasnu marinu.

“Budva će dobiti savremenu, prvoklasnu marinu, sa pet zvjezdica. To će biti ogroman podsticaj za Budvu i Crnu Goru, kao što je veoma uspješan projekat Porto Montenegro učinio Crnu Goru prepoznatljivom. Budva ima jedinstvenu marinu zato što je uz Stari grad i treba da je modernizujemo”, naveo je on.

Kako je kazao, kompanija Doguš jedna je od najvećih u Turskoj, vlasnik je oko 15 marina širom Mediterana i ima veliko iskustvo.

Emilfarb je najavio da će u novoj marini biti mjesta i za lokalne ribare.

“Postojao je određeni otpor ribara, ne zato što smo htjeli da ih izbacimo, već zato što nisu razumjeli šta planiramo da uradimo. Pravi ribari, a ne taksi čamci, ostaće u marini, u suštini besplatno, tako da ne planiramo da izbacimo ribaske čamce”, kazao je Emilfarb.

On je rekao da kompanija želi da gradi hotele i na lokacijama u Kotoru, a nada se i da će za nekoliko godina započeti projekte u Kolašinu koji će, kako smatra, biti velika destinacija zbog izgradnje autoputa.

“Vjerujem da će mi se isplatiti investicija u Crnu Goru, koja ima ogroman potencijal da bude prvoklasna destinacija. Mi donosimo radna mjesta, turiste, ulažemo u zajednicu”, rekao je Emilfarb i dodao da i dugoročnije planove vezuje za Crnu Goru gdje se “osjeća kao mještanin”.

Emilfarb je savjetovao crnogorskim vlastima da investitorima nude gotove projekte, u koje može odmah da se ulaže umjesto, kako je naveo, čekanja dvije ili tri godine da se riješe svi eventualni problemi.

Bonus video: