Odbor za ekonomiju: Vlada da razmisli o drugim poreskim stopama

Generalni sekretar Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović rekla je da su izmjene urađene po kratkom postupku, bez javne rasprave i konsultacija sa poslodavcima
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2016. 14:57h

Vlada treba da uradi detaljniju analizu primjene zakona o porezu na dobit pravnih lica i razmisli o drugim poreskim stopama kada je u pitanju taj prihod. Uz to, mora da prekine praksu da radi izmjene zakona iz oblasti poreske politike bez prethodnih konsultacija sa poslodavcima. To su najvažnije ocjene sa sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je danas glasovima vladajuće koalicije usvojio izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Dobit pravnih lica se oporezuje po stopi od devet odsto.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović kazao je da su izmjene urađene zbog potrebe da se uključe novi oblici izdataka koji se u poreske svrhe priznaju kao rashod u iznosu do 3,5 odsto ukupnog prihoda, ali i uvođenjenja mehanizma za oporezivanje kapitalnog dobitka koje nereizidentno pravno lice ostvari od drugog nerezidentnog pravnog lica na teritoriji Crne Gore.

“Novina je i uvođenja obaveznog podnošenja poreske prijave elektronskim putem od strane poreskog obveznika” objasnio je Radović.

Generalni sekretar Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović rekla je da su izmjene urađene po kratkom postupku, bez javne rasprave i konsultacija sa poslodavcima. UPCG traži da ministarstvo finansija prekine tu praksu.

Predstavnik Unije slobodnih sindikata (USS) Lidija Pejović tražila je da se po stopi od 11 odsto oporezuje dobit onih kompanija koje su otkazale kolektivne ugovore za zaposlene, a za primjer je navela banke. USS smatra zabrinjavjaućihm što velike kompanije hoće da se oslobodne viška radnika uz male otpremnine.

“Neohodna je temeljna rasprava o poreskim zakonima i možda je vrijeme da se mijenja ovaj zakon o porezu na dobit pravnih lica” kazao je Aleksandar Mitrović iz Privredne komore.Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenjeno da nema dovoljno zaštitnih mehanizama za primjenu tog zakona, odnosno, da se porez na dobit objektivno prikaže.

“To posebno kod velikih kompanija. Treba da se razmišlja o više poreskih stopa kada je riječ o oporezovanju dobiti. Sada imamo više poreskih stopa kod PDV –a i poreza na dohodak fizičkih lica. Za velike poreske obveznike iz sektora energetike, telekomunikacija i finansijskog poslovanja treba uvesti veće stope od devet odsto” ocijenio je Damjanović, dok je lider SNP –a Srđan Milić kazao da se ne mogu poreske reforme bazirati na jednocifrenoj poreskoj stopi.

Zoran Jelić (DPS) smatra da treba da se uradi analiza efekata zakona o porezu na dobit pravnih lica, ali i da na Socijalnom savjetu poslodavci, sindikati i Vlada usaglase stavove prije nego se predlozi zakona pošalju u skupštinsku proceduru.

Nezavisni poslanik Damir Šehović je kazao da je došlo vrijeme da se analizira porez na dobit na drugačiji način i da se taj prihod iskoristi za podsticaje investicija koje su važne za crnogorsku ekonomiju.

Radović je kazao da se predlogom zakona ne mijenja suštinu poreskog sistema, te da se zato nije organizovala javna rasprava.Dodao je da je svaki predlog za izmjene poreske politike prihvatljiv, ali pod uslovom da ne podstiče sivu ekonomiju.

Još pola godine novac iz budžeta?

Poslanci su ostali uzdržani prilikom glasanja o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Izmjene je predložila Liberalna partija (LP) koja je tražila da se partiji koja izgubi parlamentarni status nakon izbora obezbijedi da još pola godine dobija novac iz budžeta. Lider LP Andrija Popović objasnio je da to ne bi bila nova izdvajanja, već bi se preraspodijelio novac iz budžeta koji partije sada imaju.

Popović je dodao da bi se taj novac iskoristio za plate zaposlenih u partijama kako bi se spriječilo da odmah ostanu bez posla. Vlada nije dostavila mišljenje na taj predlog.

Bonus video: