Bliski Grboviću žele da vode Upravu

Vlasnici Lutrije i Džek pota vode kampanju protiv sadašnjeg direktora Vukčevića jer nije potpisivao što su tražili
356 pregleda 35 komentar(a)
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović Džigi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.03.2016. 06:27h

Na oglas za direktora Uprave za igre na sreću prijavili su se dosadašnji vršilac dužnosti direktora dr Ilija Vukčević, sadašnja zamjenica direktora ove Uprave Milena Savović Baptista i advokat Nebojša Mitrić.

Savović Baptista i Mitrić, predali su kandidature i za mjesto zamjenika direktora ove Uprave, koji je istovremeno raspisan.

Razgovor sa kandidatima po ubrzanoj proceduri obavljen je u petak, a ministar finansija Radoje Žugić bi zvanično novog direktora mogao odabrati već tokom ove ili naredne sedmice.

Prema informacija “Vijesti”, vjerovatno će biti izabrana Savović Baptista, kćerka funkcionerke DPS-a Gorice Savović. Problematično je što ima porodične veze sa Savom Džigijem Grbovićem, suvlasnikom Lutrije Crne Gore i Džek pota. Ona se ranije u Upravi za igre na sreću izjašnjavala da je u konfliktu interesa kada postoje bilo kakve procedure u vezi Lutrije i Džek pota zbog čega u njima nije direktno učestvovala. Ukoliko bude postavljena neće moći da izbjegne konflikt interesa jer će kao direktorica donositi odluke i potpisivati akta. Ona je zamjenica direktora u Upravi od 2010. godine, a ranije je radila u Ministarstvu finansija u odjeljenju za igre na sreću.

Nebojša Mitrić je sin advokata Blagote Mitrića, dugogodišnjeg pravnog savjetnika Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) kojim upravlja Grbović i njegov partner Branislav Brano Mićunović.

I Nebojša Mitrić je prije nekoliko godina na javnim raspravama o igrama na sreću učestvovao ispred UPIS-a kao zamjena za svog oca. Ukoliko Savović Baptista bude izabrana za direktoricu, Mitrić bi mogao biti njen zamjenik.

Ilija Vukčević je v.d. direktora postao početkom jula prošle godine, uz formalnu podršku SDP-a kao doktor pravnih nauka za poreski sistem. Za osam mjeseci uspio je da poveća naplatu od koncesija za igre na sreću za milion eura, pripremi postupak za online nadzor priređivača igara na sreću, na što se čekalo 10 godina, i za šta je sada potreban samo potpis ministra na podzakonski akt.

Vukčević je već na početku došao u konflikt sa Grbovićem jer je odbio da potpisuje rješenja i donosi odluke onako kako je ovaj tražio. Predložio je izmjene zakona o igrama na sreću kojim bi Lutrija izgubila monopol na lutrijske igre i platila koncesije koje sada ne plaća. Pokrenuo je istragu i raskid ugovora sa kompanijom E-gambling Montenegro zbog sumnji u nelegalno priređivanja igara na sreću preko interneta. Jedan od osnivača i predstavnika ove kompanije je Milovan Maksimović, brat od ujaka premijera Mila Đukanovića.

Vukčević je odbio da odobri Lutriji drugo produženje koncesije za lutrijske igre, jer je zakonom predviđeno da se koncesija može produžiti samo jednom, kao i da Džek potu dodatno produži period mirovanja koncesije za kazino u hotelu Crna Gora - Hilton.

Zbog svega ovoga Grbović je preko UPIS-a i podobnih medija proteklih mjeseci vodio kampanju protiv Vukčevića.

Grbovićev pritisak otjerao i dva prethodna direktora

Grbović je već uspio da smijeni ili skloni dva prethodna direktora Uprave za igre na sreću, nakon kampanja koje je vodio. Protiv prvog direktora Aleksandra Moštrokola vodio je kampanje jer nije htio da mu potpiše pravila igre kakve je ovaj želio i zbog toga što je pokušao da spriječi da Lutrija sportsku kladionicu “prevede” u lutrijske igre i time prestane da plaća koncesionu naknadu od oko 50.000 eura mjesečno. Na kraju je Grbović u svemu tome uspio, a Moštrokol je “prešao” na drugu funkciju.

I pored početne dobre saradnje Grbović je kasnije pokrenuo kampanju i protiv novog direktora Marka Ćulafića, jer nije želio da ga oslobodi plaćanja koncesione naknade od dva miliona eura što je ovaj tražio.

Na kraju je rješenje kojim se “odustaje od utvrđivanja naknade” potpisao pomoćnik ministra Novo Radović.

Bonus video: