Program podsticanja razvoja klastera: Javni poziv u aprilu, očekuje se veći broj zainteresovanih

“U pitanju je Program koji Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu realizuje od 2012. godine, pri čemu je do prošle godine objavljeno ukupno deset javnih poziva za učešće”, podsjetili su iz Ministarstva
81 pregleda 1 komentar(a)
Klasteri, Foto: Shutterstock
Klasteri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2016. 15:32h

Ministarstvo ekonomije planira da u aprilu raspiše javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za ovu godinu, koji će inovirati u smislu proširenja predmeta podrške, zbog čega se i očekuje veći broj zainteresovanih.

Ministarstvo je, kako je saopšteno, na osnovu iskustva iz prethodnog perioda, za ovu godinu inoviralo Program u smislu proširenja predmeta podrške, koji se odnose na opravdana ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu i refundaciju opravdanih operativnih troškova.

“S obzirom na to da izmjene Programa integrišu identifikovane potrebe iskazane u komunikaciji sa klasterima, očekujemo veći broj zainteresovanih, odnosno podržanih klastera”, rekli su predstavnici Minsitarstva agenciji Mina-business.

Program je, kako su precizirali, trenutno u proceduri donošenja, s obzirom na to da su rađene izmjene, tako da očekuju da će javni poziv biti raspisan u toku aprila.

“U pitanju je Program koji Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu realizuje od 2012. godine, pri čemu je do prošle godine objavljeno ukupno deset javnih poziva za učešće”, podsjetili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je odobreno ukupno deset aplikacija, a vrijednost dosadašnje podrške je 75,8 hiljada eura. Predmet podrške bila je nabavka proizvodne opreme u cilju rješavanja 'uskih grla' u proizvodnji klastera.

“U fokusu politike razvoja klastera tokom ove godine biće realizacija programa državne pomoći, koji je finansijskog karaktera, od kojeg imamo značajna očekivanja, s obzirom na to da ćemo intenzivno raditi na njegovoj promociji”, kazali su iz Ministarstva.

Klasteri će, kako se dodaje, tehnički biti podržani u okviru projekta Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, koji će Ministarstvo ekonomije realizovati u saradnji sa Organizacijom ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posebno u segmentu jačanja apsorpcionih kapaciteta klastera, kako za domaće izvore finansiranja, tako i za EU sredstva.

“Ministarstvo ekonomije je početkom godine rapisalo Javni poziv za evidentiranje klastera, pri čemu je do 15. marta evidentirano ukupno njih 16, dominantno iz oblasti drvoprerade i proizvodnje hrane, a evidentirani su i klasteri iz oblasti turizma i informacionih tehnologija”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su, odgovarajući na pitanje da li su preduzetnici dovoljno upoznati sa benefitima udruživanja u klastere, rekli da je postignut određeni napredak u udruživanju privrednih subjekata, odnosno formiranju klastera, ali da se mora dodatno raditi na nivou povjerenja među njima.

“To posebno ako se ima u vidu da su i sami privredni subjekti svjesni male veličine i nedostatka kapaciteta, kao i da bi na preduzeća iz iste ili povezane djelatnosti trebalo da gledaju ne kao na svoju konkurenciju, već kao šansu za postizanje zajedničkih rezultata i ostvarivanje koristi koje sa sobom nosi ekonomija obima”, ocijenili su iz Ministarstva.

Međutim, kako su dodali, dosadašnje iskustvo, ne samo u Crnoj Gori, već i u značajno razvijenjim zemljama, pokazuje da je potreban duži niz godina da privrednici prihvate koncept klastera, a samim tim i da zaživi. “Smatramo da ćemo kontinuiranom podrškom u narednom periodu postići željene rezultate”, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: