Pejović traži snabdjevača za četiri godine

Pejović je najavio da će međunarodni tender biti raspisan u aprilu i biće otvoren za sve prodavce
104 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Veselin Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2016. 18:16h

Kompanija Uniprom koja upravlja imovinom Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju narednog mjeseca će raspisati međunarodni tender za dobavljača električne energije tokom četiri godine, najavio je vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

„U aprilu ove godine ćemo raspisati međunarodni tender za dobavljača električne energije za naredne četiri godine (2017, 2018, 2019. i 2020) i biće otvoren za sve prodavce električne energije”, rekao je Pejović “Vijestima”.

Na pitanje da li Uniprom za KAP nabavlja električnu energiju od slovačke kompanije u direktnom aranžmanu LE Trading ili u tom poslu i dalje učestvuje Montenegro bonus, kao licencirani snabdjevač energijom na domaćem tržištu,

Pejović je odgovorio da je Uniprom registrovan za uvoz električne energije i direktno, bez Montenegrobonusa, kupuje struju od slovačke kompanije.

“Saradnja sa Montenegrobo nusom je trajala do 1. marta 2016. godine, a sada je važeći ugovor sa slovačkom kompanijom od koje direktno kupujemo električnu energiju”, dodao je Pejović.

On je istakao da Uniprom kupuje sad električnu energiju za KAP po cijeni od 35 eura po megavat satu.

“Ugovor je predviđen do 1. marta 2017. godine, a ugovorom smo obezbijedili jednogodišnju fiksnu cijenu električne energije od 35 eura po megavat-satu”, odgovorio je Pejović na pitanje do kada traje novi ugovor o kupovini struje i šta on predviđa u slučaju da, tokom narednih nekoliko mjeseci, cijena struje poraste do nivou koji bi u potpunosti obesmislio proizvodnju aluminijuma u KAP-u.

KAP se sada snabdijeva strujom iz inostranstva prvi put od osnivanja prije 46 godina, odnosno više ne kupuje struju od Elektroprivrede (EPCG).

Posljednja cijena koju je KAP uspio da dogovori sa Elektroprivredom bila je 37,46 eura za megavat-sat, dok je 2014. plaćao 45,5 eura.

Nakon rasta prosječne berzanske cijene aluminijuma na nivo od oko 1620 dolara za tonu, uslijedio je opet pad tako da je prosječna cijena ovog metala na Londonskoj berzi u ponedjeljak iznosila 1.532,5 dolara.

I na kraju prošle godine cijena tone aluminijuma bila je nešto iznad 1.500 dolara za tonu.

Prodaja imovine KAP-a Unipromu ugovorena je još prije dvije godine za iznos od 28 miliona eura, ali je plaćena samo polovina kupoprodajne cijene.

Bez saglasnosti odbora povjerilaca KAP-a stečajni upravnik Veselin Perišić smanjio je, u drugoj polovini prošle godine, kupoprodajnu cijenu za imovinu KAP-a kompaniji Uniprom za 2,37 miliona eura.

Uniprom je preuzeo upravljanje imovinom KAP-om u julu 2014, i do sada je, kako je nedavno kazao glavni rukovodilac Nebojša Dožić, izgubio oko osam miliona dolara.

Bonus video: