Župljani pozivaju tužilaštvo da preispita stanje u Boksitima

Radulović je upozorio da se urušavanjem kopa Zagrad i njegovim zatvaranjem uništava i kop Štitovo, jer se kvalitet rude sa istog naslanjao na kvalitet rude sa Zagrada
163 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2016. 15:38h

Koordinacioni odbor Župe nikšićke, mjesne zajednice na čijoj se teritoriji nalazi kop na Zagradu, pozvao je državno tužilaštvo da preispita stanje u Rudnicima boksita.

„Neshvatljivo je da država dozvoljava da se u Boksitima odigrava najgori mogući scenario koji vodi ka potpunom gašenju proizvodnje i neshvatljivo je kako se tretiraju radnici Boksita i to sve uz amin državnih organa, posebno imajući na umu da se javno iznose činjenice o kriminalnim poslovima prilikom odvoza rude sa kopa Zagrad“, stoji u saopštenju za javnost koje je potpisao Dragoljub Radulović.

On je istakao da Boksitima treba ozbiljan investitor koji bi nastavio sa eksproprijacijom zemljišta čime bi se širila rudna nalazišta i koji bi sanirao napuštene kopove u Župi.

„Posebno je siptomatično to da je glavni rudarski inspektor Draško Marković dao objašnjenje da se trenutno na rudokopu Zagrad izvodi sanacija kopa. Pitamo Markovića, a i specijalnog tužioca Milivoja Katnića kakva je to sanacija kopa ako se sa njega svakodnevno odveze preko 1.500 tona boksita“, istakao je Radulović.

On je upozorio da se urušavanjem kopa Zagrad i njegovim zatvaranjem uništava i kop Štitovo, jer se kvalitet rude sa istog naslanjao na kvalitet rude sa Zagrada.

„Pozivamo Katnića da posebnu pažnju obrati na rad stečajnog upravnika Boksita koji je nijemi posmatrač svega ovoga što se dešava. Dokle se stiglo sa krivičnom prijavom koja je podnijeta protiv istog zbog rasprodaje imovine Boksita“, upiao je Radulović uz napomenu da mještane Župe posebno interesuje šta se desilo sa oko 120 hiljada eura koje je na račun koncesije firma Neksan uplatila prilikom eksploatacije rude.

„Župi od tog novca pripada preko 80.000 eura, pa pozivamo Katnića da nam pomogne da uzmemo što je naše. Ne želimo da se naša, nama prijeko potrebna sredstva, slivaju tamo odakle Župa neće imati nikakve koristi“, stoji u saopštenju za javnost.

Galerija

Bonus video: