Vidaković: Pozitivni pomaci u rješavanju problema bivših radnika DKP-a

Vidaković je navela da će bivši radnici, koji su prošle sedmice blokirali ulaz u krug fabrike, nastaviti da se okupljaju ispred kapije preduzeća do izmirenja svih obaveza prema njima
113 pregleda 4 komentar(a)
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2016. 14:52h

Proces ispunjavanja zahtjeva bivših radnika Duvanskog kombinata (DKP), konačno je počeo dostavljanjem dokumentacije o uplati doprinosa na obradu Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), saopštila je predsjednik Sindikata tog preduzeća, Snežana Vidaković.

„Primjećujemo pozitivne pomake u rješavanju problema bivših radnika DKP-a i nadam se da ćemo se uskoro oprostiti od preduzeća", kazala je Vidaković agenciji Mina-business.

Ona je dodala da doprinosi do 31. decembra, čiju uplatu zahtjevju bivši radnici DKP-a, stigli na obradu u Fond PIO.

Vidaković je navela da će bivši radnici, koji su prošle sedmice blokirali ulaz u krug fabrike, nastaviti da se okupljaju ispred kapije preduzeća do izmirenja svih obaveza prema njima.

Bivši radnici DKP-a traže isplatu jedne i po zarade i povezivanje radnog staža za tri godine i dva mjeseca.

Vlada je krajem februara isplatila otpremnine za 115 bivših radnika DKP-a, u prosječnom iznosu od po 12 hiljada eura. Vlada je za tu namjenu obezbijedila 1,7 miliona eura.

Otpremnine su isplaćene za 77 nekadašnjih radnika, koji su prošle godine otišli u prijevremenu penziju, kao i 38 onih koji su nakon obustave proizvodnje u kompaniji prije 20-ak dana poslati na biro rada.

U DKP-u je 2010. godine, na predlog Elektroprivrede, uveden stečaj, zbog duga od 99,5 hiljada eura.

Krajem februara potpisan je ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom Podgorica (NDKP), čime će zvanično biti likvidiran DKP, što podrazumijeva brisanje iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i njegovih akcija iz Centralne depozitarne agencije.

Ugovor su potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada Podgorica i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC.

Bonus video: