Ukidaju podsticaje za male elektrane?

Podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora biće ukinuti ako se pokaže da je dostignut cilj od 33 odsto udjela u potrošnji
157 pregleda 10 komentar(a)
mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock.com
mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.03.2016. 06:57h

Ministarstvo ekonomije obustavilo je prijem zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola zbog velikog broja pristiglih, ali i zbog mogućnosti ukidanja podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora ako se pokaže da je dostignut nacionalni cilj od 33 odsto udjela u finalnoj potrošnji.

Iz tog Vlading resora “Vijestima” su kazali da im je dostavljeno preko 70 zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola koji su u proceduri razmatranja.

S obzirom na to, kako su objasnili, kao i obavezu raspisivanja javnog nadmetanja za vodotoke obuhvaćene Planom davanja koncesije za izgradnju mHe za 2015. i 2016. godinu konstatovano je da je najsvrsishodnije obustaviti dalji prijem svih zahtjeva do rješavanja postojećih koji su ušli u procedure.

“Takođe, usljed obaveze izvještavanja o sprovođenju Akcionog plana korišćenja energije iz obnovljivih izvora Vladi i nadležnom organu Energetske zajednice o njegovoj realizaciji, Ministarstvo je u obavezi svake druge godine da pripremi izvještaj. Izvještaj predstavlja analizu ostvarivanja nacionalnog cilja pojedinačnih udjela u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u izvještajnom periodu”, kazali su iz Ministarsta.

Ministarstvo je obavezno da do kraja ove godine dostavi izvještaj Vladi i nadležnom organu EZ.

“Shodno Zakonu o energetici, ukoliko izvještaj pokaže da je Crna Gora dostigla nacionalni cilj, može imati za posljedicu prestanak podsticanja izgradnje novih objekata za proizvodnju električne energije, do stvaranja uslova za ponovno pokretanje podsticanja ovog vida izgradnje”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, dostizanje nacionalnog cilja u udjelu od 33 odsto (koji je, prema planu, trebalo da bude dostignut do 2020) zavisi od ukupne potrošnje krajnjih kupaca. To može imati za posljedicu da i pored dostizanja nacionalnog cilja do kraja ove godine, usljed povećanja potrošnje u narednoj godini, bude potrebno da se ponovo pokrene procedura izgradnje novih objekata za proizvodnju električne energije.

Nedavno je i Blažo Đukanović, sin premijera Mila Đukanovića, predao preko svoje firme BB Hidro, zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za gradnju mHE na dijelu vodotoka Slatina u slivu Morače na području kolašinske opštine. Firma BB Hidro, čiji je izvršni direktor Blažo Đukanović, registrovana je za proizvodnju električne energije. Premijerov sin firmu je otvorio sa poslovnim partnerom Ivanom Burzanovićem. Blažo Đukanović i Burzanović od ljeta 2011. imaju i firmu BB Solar, čija je djelatnost postavljanje električnih instalacija.

Prema Pravilniku o visini naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije za 2016. utvrđena je naknada od 0,058715 centi po kilovat satu. To je oko 0,012 centi više nego do sada i povećava prosječni račun za struju potrošača dva centa.

Vlasnici sedam mHE imaju pravo na podsticaje

Status povlašćenog proizvođača, odnosno proizvođača koji ima pravo na podsticaje trenutno ima sedam mHE. Taj status imaju mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš i Spaljevići 1 u Beranama, čiji je vlasnik Hidroenergija Montenegro, kao i Vrelo u Bijelom Polju i Bradavec u Andrijevici čiji su vlasnici Sinerdži, odnosno Igma enerdži.

Osnivači Hidroenergije su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata, Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, kao i firma Hemera, dok je ovlašćeni zastupnik Oleg Obradović. Osnivači Sinerdžija su Kia Montenegro (osnivač Željko Đuranović, zastupnik Vuk Rajković), Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović. Vlasnik Igma enerdži je Igma Grand Igora Mašovića.

Zakonom je predviđeno da struju iz objekata koji imaju status povlašćenog proizvođača otkupljuje firma COTEE i plaća je po podsticajnoj cijeni. Regulatorna agencija za energetiku je odgovorna za utvrđivanje statusa povlašćenog proizvođača.

Bonus video: