Mijović: URA traži hitnu nezavisnu reviziju poslovanja KAP-a

"Zadatak nezavisnog revizora bio bi da izvrši dubinsku odnosno forenzičku reviziju poslovanja ne samo KAP-a, već i Rudnika boksita, jer je to jedini način da se utvrdi da li je bilo korupcije i pruže argumenti na osnovu kojih bi arbitražni sud mogao da odbaci odštetni zahtjev Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i zaštiti interese Crne Gore i njenih građana”
2 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 13.03.2016. 12:20h

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) pozvao je crnogorski parlament da direktno ili preko anketnog odbora angažuje nezavisnog revizora koji bi istinito prikazao kako se upravljalo Kombinatom aluminijuma (KAP) i Rudnicima boksita.

Koordinator za ekonomsku politiku i EU integracije u URA, Dejan Mijović, rekao je da bi se time omogućilo da se preduprijedi dodatni namet crnogorskim građanima.

On je podsjetio da je URA pokrenula inicijativu da Skupština angažuje specijalizovanu revizorsku firmu sa dobrim poznavanjem poslovanja multinacionalnih kompanija u sektoru aluminiujuma kojoj bi se omogućila potpuna nezavisnost u radu, uključujući i od Vlade, kao i pristup svoj raspoloživoj dokumentaciji i svim relevantnim donosiocima odluka.

"Zadatak nezavisnog revizora bio bi da izvrši dubinsku odnosno forenzičku reviziju poslovanja ne samo KAP-a, već i Rudnika boksita, jer je to jedini način da se utvrdi da li je bilo korupcije i pruže argumenti na osnovu kojih bi arbitražni sud mogao da odbaci odštetni zahtjev Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i zaštiti interese Crne Gore i njenih građana”, naveo je Mijović u saopštenju.

Poslanici u Skupštini, kako je kazao, nažalost nijesu do sada ispoljili volju da to urade.

“Zbog toga i dalje postoji visoki rizik da će nam ponovo biti ispostavljen ogroman račun zbog nečijeg nesavjesnog ili kriminalnog poslovanja”, upotorio je Mijović.

On je kazao da URA pozdravlja rezoluciju Evropskog parlamenta (EP) kojom je, uz ponovljen poziv da se pooštri borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, od Crne Gore ovog puta zatraženo da obavi detaljnu finansijsku reviziju poslovanja KAP-a od njegove privatizacije do stečaja.

“Zloslutno je što je ovaj poziv javno podržao i CEAC, ruskog tajkuna Olega Deripaske, koji preko arbitražnih postupaka očekuje da mu Crna Gora nadoknadi navodnu štetu od 900 miliona EUR, pored one od preko pola milijarde EUR koju smo mu već isplatitili, dok Vlada o svemu tome ćuti”, kazao je Mijović.

On je dodao da ipak postoji velika razlika između očekivanja CEAC-a i zahtjeva URA.

“Deripaska se nada da će dobiti arbitražu jer vjeruje da će dokazati da su ga oštetili Vlada, njen premijer, ministri i predstavnici u bordu koji su u svojstvu suvlasnika zajedno sa njim upravljali KAP-om”, rekao je Mijović.

Prema njegovim riječima, URA traži da se ispitaju brojne indicije o postojanju nezakonitih radnji i koruptivne sprege predstavnika CEAC-a i Vlade odnosno sumnja da su oni zajednički 'naduvali' navodnu novonastalu milionsku štetu i dogovorili da je preko arbitraže prevale na teret države radi sticanja kompanijske i lične koristi.

Bonus video: