Nezavisna komisija, pa poglavlje osam

Za otvaranje pregovora o konkurenciji potrebna nezavisna Komisija za kontrolu državne pomoći
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2016. 20:34h

Nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći mjerilo je za otvaranje pregovora u poglavlju 8 - Politika konkurencije, kazali su “Vijestima” iz Evropske komisije odgovarajući na pitanja u vezi sa novim zahtjevom za dodjelu državne pomoći Montenegro erlajnsu.

Iz EK su naveli da, s obzirom na to da Crna Gora nije članica EU, Evropska komisija nema nadležnosti nad državnom pomoći koju daju crnogorske vlasti.

“Crnogorska Komisija za kontrolu državne pomoći zadužena je za monitoring državne pomoći koju dodjeljuju crnogorske vlasti”, podsjećaju iz EK.

Komisija je, kako dodaju, usvojila odluku o dodjeli pomoći za restrukturiranje Montenegro erlajnsa 20. juna 2012.

“EK kroz proces stabilizacije i pridruživanja, nadgleda rad crnogorske Komisije za kontrolu državne pomoći, kako bi se utvrdila usklađenost sa članom 73 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore EU. U ovom kontekstu, EK je 22. januara ove godine tražila informacije od crnogorskih vlasti (sa prevodom na engleski jezik) o pomenutoj odluci”, rekli su iz EK.

U Sporazumu je navedeno da je s pravilnim funkcionisanjem Sporazuma u mjeri u kojoj može uticati na trgovinu između EU i Crne Gore nespojiva svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili proizvoda.

EK je zahtjev uputila nekoliko dana nakon što je sa dnevnog reda sjednice Vlade povučena inicijativa Ministarstva saobraćaja i pomorstva na čijem je čelu Ivan Brajović, o novoj tranši državne pomoći MA

Nakon zahtjeva EK, iz Ministarstva saobraćaja stigao je novi predlog za pomoć MA, između ostalog, da se nacionalnom avioprevozniku odobre garancije od milion eura za nabavku avio- goriva od Jugopetrola. Ministarstvo saobraćaja je predložilo i da se pomogne MA u plaćanju dvije polugodišnje rate brazilskoj banci BNDES kod koje je MA uzeo kredit od 45 miliona dolara za kupovinu aviona “embraer ”.

Za plaćanje rate brazilskoj banci prethodne tri godine je u budžetu bilo planirano oko 3,7 miliona eura. Plaćanje je podijeljeno u dvije godišnje rate i do sada su one plaćane na osnovu državne pomoći koja je definisana programom restrukturiranja, a koja je završena 2015. Predloženo da ministarstva finansija i saobraćaja, u komunikaciji sa nadležnim tijelima EK razmotre mogućnost produžetka roka za spovođenje programa restrukturiranja MA. Dugovi te državne kompanije na 21. januar iznosio je 71 milion eura. B. Ma.

Za otvaranje pregovora o konkurenciji potrebna nezavisna Komisija za kontrolu državne pomoći

Komisija nije dobila novi zahtjev za MA

Komisija za kontrolu državne pomoći, kako je “Vijestima” saopšteno, nije dobila zvaničan zahtjev od Ministarstva saobraćaja i pomorstva za dodjelu nove pomoći Montenegro erlajnsu.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je ranije da Komisija za kontrolu državne pomoći u saradnji sa EK treba da odluči o novoj pomoći za nacionalnog avio prevoznika Montenegro erlajns.

EK je u Izvještaju o napretku navela da Crna Gora treba da izbjegava posebne mjere usmjerene na samo nekoliko preduzeća, jer one potencijalno mogu da naruše tržište i stvore probleme u vezi sa državnom pomoći.

Bonus video: