Gvozdenović: Dobri rezultati u turizmu proizvod su posvećenosti Vlade

On je pozdravio uspjeh i napredak i Crne Gore i Srbije na Doing business listi Svjetske banke čime su, kako je naveo, obje zemlje pokazale posvećenost unaprjeđenju poslovnog ambijenta
64 pregleda 15 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Branimir Gvozdenović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.03.2016. 19:12h

Dobri rezultati u turizmu proizvod su kontinuirane posvećenosti Vlade razvoju te težišne privredne grane u Crnoj Gori, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović na Kopaonik biznis forumu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Gvozdenović je učestovao u radu drugog dana Foruma, čija je tema bila "Ažuriranje reformske agende: reforma države i restrukturiranje javnog sektora".

“Tom prilikom, održan je panel na temu Kreiranje prilika za razvoj infrastrukture i razmjenljivih sektora, na kojem su, pored Gvozdenovića, učestvovali i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, šef kancelarije Evropske investicione banke za zapadni Balkan Andreas Beikos, pomoćnik ministra privrede Srbije Edvard Jakopin i regionalni menadžer IFC-ja za zapadni Balkan Tomas Libek”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Gvozdenović, odgovarajući na interesovanja učesnika panela u vezi sa uspjehom crnogorskog turizma, kao osnovne prednosti Crne Gore označio kvalitetne zakonske i druge pretpostavke za razvoj visokokvalitetnog turizma, posvećenost države izgradnji infrastrukture i povećanju avio dostupnosti, kao i prisustvo velikog broja renomiranih investitora.

"Zbog svega navedenog, renomirane međunarodne organizacije, kao što je Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), svrstavaju Crnu Goru u sam vrh prognoziranog turističkog razvoja u narednom desetogodišnjem periodu. Crna Gora je jedinstven primjer zemlje u regionu koja se na referentnim i renomiranim svjetskim listama i izvještajima nalazi među prvih deset pozicija, u bilo kojoj oblasti", istakao je Gvozdenović.

On je pozdravio uspjeh i napredak i Crne Gore i Srbije na Doing business listi Svjetske banke čime su, kako je naveo, obje zemlje pokazale posvećenost unaprjeđenju poslovnog ambijenta.

“S obzirom na svoju veličinu, Crna Gora i dalje mora unaprjeđivati investicionu klimu, na čemu se intenzivno radi, prije svega kad su u pitanju izmjene dva sistemska zakona kao što su Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata i Zakon o turizmu”, rekao je Gvozdenović.

Pored toga je, smatra on, veoma važna uloga države u izgradnji i unaprjeđenju infrastrukture, ne samo saobraćajne, već i turističke.

“A Crna Gora je na tom polju napravila ključan korak, tretirajući ski staze i žičare kao infrastrukturu, čime se značajno stvaraju pretpostavke za dinamičniji razvoj sjevernog regiona”, dodao je Gvozdenović.

Tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma je "Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", a u radu foruma učestvuje oko 750 visokih državnih zvaničnika, stranih i domaćih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretičara i međunarodnih ekpserata.

Kako su naveli iz Ministarstva, tokom tri dana Foruma, biće organizovano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija.

Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, pod pokoriteljstvom predsjednika Vlade Srbije.

Bonus video: