Država blokirala račun, radnici čekaju plate

Dug od oko 8.000.000 eura prošle godine trebalo da bude reprogramiran, tako što bi ga Budva vratila za pet godina. To, međutim, još nije urađeno
74 pregleda 19 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2016. 17:37h

Država Crna Gora blokirala je glavni račun Opštine Budva na iznos od 600.000 eura, na ime višemilionskog duga za poreze i doprinose zaposlenih u lokalanoj administraciji.

Dug od oko 8.000.000 eura početkom prošle godine trebalo je da bude reprogramiran, na način što bi ga Budva vratila za pet godina.

Lokalna uprava, međutim, još čeka odgovor Ministarstva finansija na pitanje šta će biti sa 2.100 kvadrata u kompleksu Tre canne, koje su 2013. zaplijenili od podgoričke kompanije Fab lajv na osnovu 6,5 miliona eura duga za komunalije.

Vlada je posebnom uredbom odobrila da se na taj način izmire komunalije, ali se u ugovoru preciziralo da će država iste nekretnine preuzeti od Opštine Budva i tako umanjiti dug Budve.

Opština se u međuvremenu uknjižila na 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta.

Pije mjesec Opština je uputila urgenciju Ministarstvu finansija, u kojoj piše da će raskinuti ugovor sa podgoričkom kompanijom ukiliko država ne prihvati da uzme prostore u zamjenu za umanjenje 6,5 miliona eura duga.

Umjesto odgovora - iz Vlade je stigla blokada računa u vrijeme dok zaposleni u Opštini čekaju isplatu dvije zaostale zarade - januarsku i februarsku.

Iz Opštine su „Vijestima“ potvrdili da je račun blokiran i da vode intenzivne pregovore oko „skidanja“ blokade i omogućavanja isplate zarade radnicima.

Iz Fab lajva tužili su Opštinu Budva i traže 5.000.000 eura, jer nisu izvršili komunalno opremanje parcele u skladu sa odredbama Zakona o uređenju i izgradnji objekata i Odluke o naknadi za komunlno opremanje građevinskog zemljišta.

Kažu da zato trpe finansijske gubitke.

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke, račun Opštine Budva na kraju februara 13 dana bio je u blokadi na iznos od 331.000 eura.

Ponavljajmo - “Hvala Vladi”

Predsjednik budvanskog odbora Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da je sada jasno da gradonačelnik Popović ne može ispuniti obećanje o redovnoj isplati plata u Opštini Budva.

“Ista ova i sve prethodne Vlade debelo su učestvovale u moralnom, urbanističkom i finansijskom slomu Budve. Poslije prijetnji ministra finansija da će uvesti minimalac u Opštinu Budva zbog neispunjavanja obaveza po kreditu za postrojenje za tretman otpadnih voda u naselju Vještica, sada imamo i blokadu računa Opštine od strane Vlade. DPS je osmislio, a ista ova Vlada je aminovala i afirmisala partijsko zapošljavanje i gomilanje kako zaposlenih u Budvi, tako i dugova za poreze i doprinose za iste te ljude, koji sada dolaze na naplatu. Poštovani građani Budve, a pogotovo zaposleni u Opštini, nema više sta osim da svi mi, kao takozvani predsjednik opštine, u svakoj prilici ponavljamo - Hvala Vladi Crne Gore”, napisao je Krapović.

Bonus video: