Radnici Jadranskog brodogradilišta najavljuju proteste

“Ne znamo šta se nalazi u jedinoj ponudi koja je stigla na tender, a koju je dostavio Piter Mank. Čudno je da se razmatranje ove ponude odugovlači, jer nam je stečajni upravnik Žarko Ostojić u utorak rekao da još nije otvorena"
5 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Brodogradilište Bijela, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.03.2016. 16:52h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, za ponedjeljak 7. mart najavili su protestno okupljanje jer još uvijek nemaju nikakvu informaciju o javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke. Podsjećamo da je ponudu dostavio samo konzorcijum koji čine Porto Montenegro i Damen shipyards.

Koncesija se daje na 30 godina, a poziv je raspisan krajem decembra prošle godine.

“Ne znamo šta se nalazi u jedinoj ponudi koja je stigla na tender, a koju je dostavio Piter Mank. Čudno je da se razmatranje ove ponude odugovlači, jer nam je stečajni upravnik Žarko Ostojić u utorak rekao da još nije otvorena. Još nije raspisan ni drugi tender za prodaju imovine, ne znamo ni kada će to biti urađeno, niti koja je cijena u pitanju, a zna se da će u drugom pozivu biti niža od 15 do 20 odsto”, kazao je novinarima predsjednik sindikalne organizacije Brodgoradilišta Mladen Krivokapić.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je, početkom januara tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po ukupnoj početnoj cijeni od oko 27,2 miliona eura, na koji je ponudu dostavio samo Pomorski trening centar Azalea iz Bijele za kupovinu dva poslovna prostora Jadranskog brodogradilišta, po cijeni od 1,23 miliona eura.

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela ranije je najavila da će novi oglas za prodaju imovine Brodogradilišta biti oglašen do kraja februara.

Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave .Ročište za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište iz Bijele završeno je usvajanjem konačne liste prema kojoj je priznato 18,49 miliona eura. Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura.

Plata kao socijala

Vlada je u četvrtak donijela odluku da se za 64 radnika Jadranskog brodogradilišta koji su stekli uslove za penziju što prije uplate dugovanja i poveže radni staž. Ali osam mjeseci nakon uvođenja stečaja ostaje nerješen status 193 preostalih radnika i njihovih zahteva zbog kojih su lani štrajkovali dva mjeseca”, ističe Krivokapić. Radnici koji su angažovani na poslovima remonta primaju 193 eura mjesečno, a i “i ta socijala počela je da kasni”, navodi Krivokapić.

Bonus video: