Nova blokada kopa u ponedjeljak: Ništa od obećanja, samo smo izmanipulisani

“Tražimo samo ono što nam pripada. Mi nijesmo na Birou tako da nemamo nikakva primanja. Što se tiče naših kolega koji su trenutno radno angažovani na kopu mi nemamo ništa protiv njih"
1 komentar(a)
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
radnici Boksita, Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.03.2016. 15:42h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji zbog nepovezanog radnog staža ne mogu da ostvare pravo na penziju, u ponedjeljak će ponovo blokirati odvoz rude sa površinskog kopa Zagrad a, kako su kazali, nije isključeno i da sa porodicama dođu pred kop. Riječ je o petnaestak radnika kojima staž nije povezan od 2008.godine i koji su u četvrtak blokirali odvoz rude. Blokada je nakon sat prekinuta jer im je predstavnik Uniproma obećao da će kontaktirati resorno ministarstvo kako bi bivši radnici dobili informaciju hoće li i kada će im biti povezan staž.

“Ništa nema od obećanog. Samo smo izmanipulisani, a rečeno nam je bilo da će stečajni upravnik zajedno sa nama poći u Ministarstvo finansija kako bi nam staž bio povezan. Ne zanima nas da li će nas policija privoditi, od blokkade nećemo odustati”, kazao je Drago Dačević, jedan od pomenutih radnika.

Vitomir Krulanović je ponovio da traže povezivanje staža prije i za vrijeme stečaja kako bi mogli da se penzionišu.

“Tražimo samo ono što nam pripada. Mi nijesmo na Birou tako da nemamo nikakva primanja. Što se tiče naših kolega koji su trenutno radno angažovani na kopu mi nemamo ništa protiv njih. Neka rade, i treba da rade. Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada “, poručio je Krulanović.

Stečaj u Boksitima uveden je 19. novembra 2013. na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura. Boksite je kupila firma Veselina Pejovića “Uniprom metali”. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je uplatio oko 1,5 miliona.

Radove na Zagradu počeli su u decembru a izvodi ih firma Rudkop, registrovana u Crnoj Gori krajem oktobra prošle godine, a čiji osnivač je kompanija Zemljokop inženjering iz Istočnog Sarajeva. Vlasnik kompanije je Jovan Majmunović, dok je direktor Rudkopa njegov sin Ostoja.

Bonus video: