Pejović još nije platio 1,1 milion

Uplata Uniproma kasni skoro godinu, ugovor su mogli raskinuti još u oktobru, ali postoji spor u vezi sa pristupnim putevima. Povjerioci isplaćeni od prodaje druge imovine Ukrajincu Romanu Denkoviću
0 komentar(a)
Prerada, KAP, Foto: Boris Pejović
Prerada, KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.03.2016. 14:30h

Gazda nikšićkog Uniproma Veselin Pejović već skoro godinu, u skladu sa ugovorenim obavezama, nije uplatio 1,1 milion eura za kupovinu Valjačkog stana i Livnice za trake, dvije organizacione cjeline Prerade u stečaju.

Stečajni upravnik Prerade Zoran Janković kaže za “Vijesti“ da neće žuriti sa raskidom kupoprodajnog ugovora jer su podmireni svi povjerioci u stečajnom postupku pokrenutim nad ovim preduzećem, i da će i tokom ove godine čekati da Uniprom uplati preostalih 1,1 milion eura.

On je podsjetio da je ukupna ugovorena cijena 1,5 miliona eura, a da je Uniprom, do sada, uplatio 400.000 eura.

„Mogli smo sudski spor pokrenuti još u septembru ili oktobru prošle godine, a on bi vjerovatno i danas trajao. Imam uvjeravanja kupca da će novac biti uplaćen, a moramo zajednički razriješiti problem pristupnih puteva imovini koja je predmet kupoprodaje“, objasnio je Janković.

U slučaju da se, na kraju, ne omoguće pristupni putevi kupcu, nije isključena mogućnost, kako je objasnio Janković, ni obostrano saglasnog i mirnog raskida ugovora.

„Svako raskidanje ugovora podrazumijevalo bi i određene probleme, jer Uniprom može i od nas tražiti da mu nijesmo omogućili pristup imovini. Da smo priveli kraju stečajni postupak (nijesu jer još traju pojedini sudski sporovi-prim. aut) bio bi pokrenut postupak raskida i ovog ugovora. Treba napomenuti da su izmirene sve obave prema radnicima i drugim povjeriocima. Najbolje rješenje je da do uplate dođe relativno brzo jer smo na nju čekali već godinu“, dodao je Janković uz napomenu da u aranžmanu sa Unipromom stečajna uprava Prerade, do sada, ništa nije izgubila.

On je napomenuo da će preduzeti mjere ukoliko tokom 2016. ne bude izmirene ugovorene obaveze, jer tokom ove godine očekuje završetak sporova u kojima učestvuje Prerada.

Povjerioci Prerade su namireni od prodaje dijela imovine tog preduzeća tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkoviča za nešto više od dva miliona eura. On je platio 1,9 miliona eura za Fabriku prerade aluminijuma, za Fabriku felgi u Kučima 100.000 eura, a za dio Fabrike tapeta u Beranama 5.000 eura.

U dosadašnjem stečajnom postupku za Preradu isplaćena su sva zaostala i sudski potvrđena potraživanja bivših radnika od oko 1,3 miliona eura, kao i obaveza prema državi nešto više od 400.000 eura.

Za sudske postupke, koji su u toku, bilo je neophodno napraviti i odgovarajuće rezervacije za potencijalne troškove. Preostali novac pripao bi vlasniku - KAP-u u stečaju.

Bonus video: