Sporna nabavka čizama za Vojsku Crne Gore

Vrijednost nabavke čizama za Vojsku Crne Gore iznosila je oko 180.000 eura
141 pregleda 13 komentar(a)
vojska, Foto: Jelena Jovanović
vojska, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.03.2016. 19:17h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme Montenegro Defence Industry iz Podgorice i poništila odluku Ministarstva odbrane o izboru najpovoljnijeg ponuđača za kupovinu vojničkih čizama. Komisija je po službenoj dužnosti poništila nabavku kroz pregovarački postupak za partiju 6, u cjelosti.

Vrijednost nabavke čizama za Vojsku iznosila je oko 180.000 eura.

Komisija je ukazala Ministarstvu odbrane, kojim rukovodi Milica Pejanović Đurišić, na bitne povrede odredbe Zakona o javnim nabavkama, kao i povredu Zakona o opštem upravnom postupku.

Naručilac sporne nabavke prethodno je kao na najpovoljniju ponudu za kupovinu čizama odabrao ponuđača Centroslaviju iz Podgorice, dok je ponuda Montenegro Defence Industry odbijena kao neispravna.

Komisija je utvrdila da je osnovan žalbeni navod da postava za ponuđenu brizganu vojničku čizmu, izabranog ponuđača, ne odgovara težini koja je bila postavljena u tenderskim uslovima. Komisija je po službenoj dužnosti utvrdila da neusaglašenost tačke objašnjenja tenderske dokumentacije od 22. oktobra 2015. sa odredbama Zakona o javnim nabavkam, što je „moglo da dovede do diskriminacije ponuđača ili do ograničenja tržišne konkurencije“. Navedeno je da je u konkretnom slučaju došlo do “diskriminacije žalioca kao ponuđača, s obzirom na to da je njegova ponuda odbijena jer nije dostavio analizu uzorka ponuđenih vojnih čizama koja glasi na njega, kako je to predviđeno navedenom nezakonitom dopunom tenderske dokumentacije”, već koja glasi na proizvođača ponuđenih čizama, što je bilo u skladu sa prethodno definisanom obavezom poziva za javno nadmetanje.

Bonus video: