Sindikat Instituta Igalo: Pavićević će i dalje primati naknadu bez griže savjesti

„Interesovanja zaposlenih smo rezimirali u nekoliko ključnih pitanja i zamolili za odgovor, na koji smo čekali do 18. februara, kada smo se ponovo obratili. Ni ovoga puta nije uslijedio nikakav odgovor od Pavićevića, ili je to možda najiskreniji odgovor“, naveli su predstavnici Sindikata
169 pregleda 3 komentar(a)
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.02.2016. 14:36h

Zaposleni u Institutu „Simo Milošević“, tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji većinskog udjela u kompaniji, nemaju definisan status.

Predstavnici Sindikata Instituta kazali su da zaposleni nemaju odgovore na pitanja koja se odnose na njihove otpremnine, visinu zarada, zaposlenost tokom čitave godine, rušenje prve faze i eventualni prestanak potrebe za polovinom radnika, kao i sudbinu kompanije u slučaju neispunjenja ugovornih uslova, prenosi Radio Jadran.

Zaposleni u Institutu su se, kako tvrde, obraćali predsjedniku Tenderske komisije, Branku Vujoviću, prije i nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, ali su, uprkos obimnoj komunikaciji, ostali bez odgovora.

Oni su se obraćali i predstavniku Sindikata u Tenderskoj komisiji, Zvonku Pavićeviću, koji je imao priliku da se upozna sa detaljima ugovora i na taj način stvori jasniju sliku o uticaju tog dokumenta na zaposlene.

„Interesovanja zaposlenih smo rezimirali u nekoliko ključnih pitanja i zamolili za odgovor, na koji smo čekali do 18. februara, kada smo se ponovo obratili. Ni ovoga puta nije uslijedio nikakav odgovor od Pavićevića, ili je to možda najiskreniji odgovor“, naveli su predstavnici Sindikata.

Oni su kazali da Pavićević nije zainteresovan, kao i da je očigledno da ne mora da ispunjava povjerene obaveze, za šta prima naknadu kao član Tenderske komisije.

„Primaće naknadu i dalje, bez griže savjesti, iako je u Tenderskoj komisiji predstavljao samo sebe, a ne zaposlene u Institutu, čije interese je trebalo da štiti u pregovorima“, kazali su predstavnici Sindikata.

Oni smatraju da se na taj način nanosi šteta zaposlenima i stvara loša slika pred stranim kupcima.

„Umjesto da nam Pavićević predoči ključne stavke ugovora, bićemo prinuđeni da razjašnjenje tih pitanja tražimo od predstavnika kupaca“, saopštili su iz Sindikata Instituta i pozvali Pavićevića da im odgovori.

Predstavnici Vlade, Investiciono razvojnog fonda(IRF), Fonda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) potpisali su krajem novembra ugovor o kupoprodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta sa kompanijom International Wellness group (IWG) iz Londona.

Iz Tenderske komisije za privatizaciju je saopšteno da je, u skladu sa odredbama ugovora, rok za ispunjenje prethodnih uslova i zatvaranje transakcije šest mjeseci od njegovog potpisivanja.

Vlada je u avgustu odobrila prodaju 56,48 odsto državnih akcija u Institutu konzorcijumu IWG, kao jedinom ponuđaču na četvrtom tenderu, koji je za većinski udio ponudio nešto više od deset miliona eura.

Obaveze koje su definisane u okviru prethodnih uslova uključuju obavezu zaključivanja ugovora o korišćenju usluga Instituta sa Fondom zdravstvenog osiguranja, pod istim uslovima iz ranijeg ugovora na period od četiri godine.

Bonus video: