Država se mora temeljnije baviti osmišljavanjem nacionalnog brenda

Duško Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), smatra da se veza između imidža države i razvoja nacionalnog brenda stvara i organizacijom sportskih takmičenja
0 komentar(a)
Crna Gora brend, Foto: Dragana Šćepanović
Crna Gora brend, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.02.2016. 15:50h

Brend se ne može samoproglasiti, već je potreban objedinjeni i kreativni napor da se uokviri ono što je dominantno i konkurentno na tržištu. Brend jedne države predstavlja skup njene cjelokupne materijalne i nematerijalne imovine. Obuhvata širok dijapazon elemenata karakterističnih za jednu državu koji čine njen imidž jedinstvenim i na osnovu kojeg se prepoznaje. To su neki od zaključaka konferencija ,,Iskustva i izazovi u procesu brendiranja Crne Gore’’, koja se danas završava u kolašinskom hotelu “Bjanka”.

„Crnogorski nacionalni brend je u razvoj i država se mora time temeljnije baviti kako taj posao ne bi bio prepušten stihiji i ostavljene da se o njemu 'brine' neko drugi,” istaknuto je tokom konferencije koju je organozovala Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru.

Učesnici Konferencije su se složili da po brend indeksu Crna Gora nije na zavidnom nivou ali i da, sa druge strane, još nije ustanovljena globalna metodologija koja utvrđuje brend indeks.

Emil Kukalj iz Nacionalne turističke organizacije (NTO), govoreći o brendiranju turističke destinacije, rekao je da se posebna pažnja posvećuje istraživanju potencijalnih turista i njihove percepcije.

„Radimo dubinske intervjue sa turperatorima na našim ključnim emitivnim tržištima kao što su Zapadna Evropa, region a sve se ambicioznije kreće i ka kineskom tržištu. Analiziramo konkurenciju, pratimo kako se oni brendiraju. Nakon razvoja brenda, predstoji njegov monitoring i uključivanje u marketing,” kazao je Kukalj.

Prema riječima Duška Simonovića, predsjednika Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK), veza između imidža države i razvoja nacionalnog brenda se stvara i organizacijom sportskih takmičenja Prvi korak u tom smislu, kada je riječ o Crnoj Gori, tvrdi on, biće napravljen organizacijom Igara Malih zemalja 2019. godine.

„Sport je često predstavljao sastavni dio identiteta jedne nacije. Olimpijske igre su najšire i najprije zapamćeno obilježje antičke Grčke. Koloseum u Rimu je i dalje simbol sporta i načina života starog Rima. Kada na putovanjima kažemo da smo iz Crne Gore, sagovornici nam klimu glavom i pomenu imena naših sportista,“ kazao je Simonović.

Bonus video: