Čekaju na jednu i po platu i 38 doprinosa

Dio radnika DKP-a počeo je da radi na remontu mašina koji sprovodi arapska kompanija BMJ Industries, odnosno, gazde Novog duvanskog kombinata
0 komentar(a)
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Snežana Vidaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.02.2016. 20:04h

Nekoliko desetina radnika Duvanskog kombinata u stečaju juče je od 10 do 17 časova protestovalo pred kapijom bivšeg preduzeća jer im još nije uplaćena zaostala jedna i po zarada, kao i povezan radni staž za 38 i po mjeseci. Zbog neuplaćivana staža, imaće na Birou rada nepovoljniji status.

Danas i sjutra planiran je protest u periodu od osam do 17 časova, a u četvrtak i blokada kapije fabrike ukoliko nadležni ne počnu sa rješavanjem problema nezadovoljnih radnika, potvrdila je “Vijestima” predsjednica Novog sindikata DKP-a Snežana Vidaković.

“Direktor Slavoljub Vukašinović potpisao je pojedinačne sporazume o socijalnom programu i isplati otpremnina za 38 radnika. Isplata otpremnine sad nam nije prioritet dok ne kompletiramo dokumentaciju”, objasnila je Vidakovićeva.

Otpremnine bi trebalo da iznose po oko 12.000 eura. Ona je navela da većina radnika koji napuštaju DKP imaju od 20 do 25 godina radnog staža, ali da će zbog neuplaćenih doprinosa biti na Birou tretirani u kategoriju radnika sa 15 do 20 godina.

U slučaju da su im bile uplaćene sve dažbine, kako je napomenula Vidakovićeva, imali bi pravo narednih 10 mjeseci na zdravstveno osiguranje, uplatu staža, kao i mjesečnu naknadu u iznosu od 75 eura, a sada će na to imati pravo 8 mjeseci.

“Država nam je ostala dužna doprinose na zarade za periodu od 31 mjeseca, zbog čega smo ministarki rada Zorici Kovačević, danas podnijeli zahtjev za posredovanje u cilju rješavanja problema. Stečajna uprava nije nam uplatila doprinose za sedam i po mjeseci, niti na zakonom predviđen način isplatila zaradu za oktobar 2015”, istakla je Vidaković.

Dio radnika DKP-a počeo je da radi na remontu mašina koji sprovodi arapska kompanija BMJ Industries, odnosno, gazde Novog duvanskog kombinata.

Svi od ukupno 104 preostala radnika starog DKP-a pozvani su na svakodnevne proteste pred kapijom. Kako “Vijesti” saznaju, zavisno od prisustva biće formirani spiskovi i prioriteti prilikom isplate otpremnine. Vlada neće moći istovremeno da isplati u roku od 30 dana svima otpremnine, već će to uraditi postepeno.

Bonus video: