Regulatorima plate u skladu sa zakonom o zaradama u javnom sektoru

Prihvaćen je amandman Pozitivne da dodatke za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima treba utvrđivati na predlog nadležnog organa državne uprave za te poslove, a ne odlukom Vlade
93 pregleda 4 komentar(a)
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2016. 16:57h

Ministarstvo finasija nije prihvatilo da nezavisne regulatorne agencije budu samostalne u utvrđivanju zarade, pa ako sjutra Skupština izglasa predloga zakona o zaradama u javnom sektoru pitanje plata kod regulatora uređivaće se u skladu sa tim zakonom.

Regulatori su poslanicima nedavno uputili svoj zahtjev sa molbom da se on pretoči u amandman što je uradila Liberalna partija (LP).

Odbor za ekonomiju danas je razmotrio 26 amandmana na predlog zakon od kojih je Žugić većinu prihvatio. Do konačnog glasanja u plenumu ministarstvo treba da se izjasni o amandmanu Pozitivne da se zaštitinik ljudskih prava svrsta u okviru grupe B odmah ispod Vrhovnog državnog tužioca sa koeficijentom 28.

Uz to, treba da se izjasni o amandmanu nezavisnog poslanika Dritana Abazovića da Skupština samostalno uređuje dodatne na zarade svoje službenika. Isti amadmandman Abazovića za sudsku vlast je prihvaćen.

Prihvaćen je amandman Pozitivne da dodatke za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima treba utvrđivati na predlog nadležnog organa državne uprave za te poslove, a ne odlukom Vlade.

Sastavni dio predloga zakona je amandman nezavisnog poslanika Damir Šehović koji je tražio veće koeficijente za predsjednika i članove Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Poslanicima vladajućeg DPS-a prihvaćen je amandman da treba dodati zvanja savjetnika u Upravnom i Apelacionom sudu sa koeficijentima 11,50, te Sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost sa koeficijentom 22, kao i povećanje koeficijenata predsjedniku i sekretaru Državne izborne komisije na 24 i 22.

Žugić je odbio amandman Abazovića da se zvanje državni revizori unese u predlog zakona.

"Senat Državne revizorske institucije odlučuje o pravima službenika u skladu sa njihovima zakonom", kazao je Žugić, nakon čega je DPS povukao sličan amandman.

Prihvaćeni su amandmani Pozitivne da se Crveni krst izuzme iz predloga zakona pošto se bavi humanitarnim aktivnostima, kao i da se pooštri kaznena politika za nepoštovanje zakona.

Odbor će se sjutra izjasniti o amandmanima SDP-a čiji su poslanci bili spriječeni da dođu na sjednici zbog drugih obaveza.

SDP je predložio da se poboljša položaj zdravstvenih radnika i da se zdravstveni sistem unaprijedi tako što će se uvrstiti zvanja ljekara specijaliste, supspecijaliste, ljekara opšte prakse, medicinske sestre i visoke medicinske sestre sa većim koeficijentima.

Odbijen predlog da se FZD izuzme iz predloga zakona

Žugić nije prihvatio amandman Filipa Vukovića (DPS) da se Fond za zaštitu depozita izuzme iz predloga zakona. Vukovićevo obrazloženje je ,između ostalog, bilo da članove Upravnog odbora bira Centralna banka koja vrši i nadzor nad njegovim radom. Žugić je rekao da ih bira i Ministarstvo finasija.

Aleksandar Damjanović (SNP) je podsjetio ministra na zakonsku obavezu da se oporezuje dobit FZD-a, te da su njegove informacije da FZD neće da ispuni tu zakonsku obavezu. Pozvao je Žugića da poreska inspekcija uđe u FZD da obavi kontrolu primjene zakona.

"Sjećam se vaše incijative jer nam je naplata javnih prihova prioritet. Tražićemo od nadležnih organa mišljenje za tumačenje tog propisa nakon čega će apelovati da svako radi svoj posao", kazao je Žugić.

Bonus video: